Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Gledališka predstava PROBLEM (A. R. Gurney) 

Dogodek:
Gledališka predstava PROBLEM (A. R. Gurney)
Kdaj:
26.01.2016  ob 19.00
Kje:
, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Kategorija:
Za odrasle

Podrobnosti

Gledališka skupina Ananas se po uspešnicah Žabe Gregorja Strniše in Desetega brata Ivana Roba vrača na odre s komedijo Problem A. R. Gurneyja, dobitnika nagrade Mednarodnega sklada za gledališče PEN/Laure Pels za mojstrske ameriške dramatike.
 
Pod vodstvom prof. Andrijana Laha je nastala izvrstna predstava, v kateri se smeh izmenjuje z napetim pričakovanjem, kakšen bo naslednji nepredstavljivi zasuk ...
 
02 Problem GL1
 

AVTOR O SVOJI IGRI:
»To je verjetno ena mojih najpogosteje uprizorjenih kratkih iger, vsaj na šolah in v kolidžih. Prvič jo je odigrala gledališka skupina New Theatre For Now, ki sem jo sam pomagal organizirati. Premiera je bila v Atma Coffee Housu, prijetnem zbirališču v bostonskem South Endu, vendar predstava ni bila ravno senzacija. Kasneje, v sedemdesetih, jo je igrala neka gledališka skupina v newyorškem Sohu, ne vem pa, ali je bila deležna sploh kake kritiške ocene. Šele Britanci so jo vzeli za svojo, tako da je doživela prav produktivno kariero. Pojma nimam, kdo je igro našel niti kdo je v njej nastopal, vendar je bila po uprizoritvi nekega priljubljenega gledališča v Islingtonu, londonskem predmestju, deležna navdušenih kritik, nato pa so jo predvajali še na BBC-ju.
Zaradi odzivov v Veliki Britaniji mi je uspelo prepričati Samuela Frencha, da jo je objavil. Kasneje so jo izdali tudi drugod, v antologijah in zbirkah. Od tedaj me je že več različnih ljudi nagovarjalo, da bi iz nje naredili film in celo opero, vendar sem sklenil, naj ostane zapisana gledališču. Leta 2003, potem ko sem jo malce posodobil, jo je newyorško gledališče Primary Stages uprizorilo kot »predigro« pred drugim mojim delom, The Guest Lecture/Gostujoče predavanje (skupni naslov je bil Strictly Academic/Strogo akademsko).«

Tomaž Lobe, sicer v vlogi Moža, o igri: "Lepo je slišati zgodbo o paru, ki po desetih letih zakona še vedno uživa v radostih zakonskega življenja. Žal je v resnici veliko parov, ki poznajo prepir kot edino obliko izražanja mnenj, in le vprašanje časa je, kdaj taka zveza razpade. Obstaja pa še tretja možnost: da zakonca ohranjata zakon le navzven, živita pa drug mimo drugega. Ampak prej ali slej pride do točke, ko se njuni poti srečata. In v tej točki se začne Problem A. R. Gurneya. Na videz vsakdanje srečanje Moža in Žene izpostavi osnovni problem. Nadvse vsakdanji za vsakdanji par. Toda vse kaže, da Mož in Žena živita na različnih bregovih, tako da odziv na osnovni problem rodi nov problem. In ta problem sproži nove probleme in tako naprej.

Problem se preigrava na meji absurda, a je hkrati povsem realističen. Ko vse kaže, da nad zakoncema visi preveč problemov, da bi jih bilo mogoče obvladati, ponudi avtor trivialno, a nepričakovano rešitev. In ta se skriva v mehanskem sklopu zaganjalnika in motorja z notranjim izgorevanjem …"

Traja 40 minut brez odmora.
 
Vstop je prost!

Lokacija:
Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Julij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?