Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Noč knjige z glasbo Gite 

Dogodek:
Noč knjige z glasbo Gite
Kdaj:
22.04.2016  ob 20.00
Kje:
, Knjižnica Miklova hiša Ribnica
Kategorija:
Za odrasle

Podrobnosti

Srednjeveška evropska in slovenska ljudska glasba.

Ob svetovnem dnevu knjige ste vabljeni na večer srednjeveške glasbe z zgodovinskimi graščaki gospo Eleonoro, trubadurjem Leonhardom in spletično Ernestino. Koncert in pripovedni večer bosta potekala na temo stare glasbe in njenih skrivnosti, ki so jih skozi stoletja očuvale srednjeveške rokopisne knjige ali zapisali zapisovalci narodne dediščine.

gita-mala

O Giti:

Gita se je osnovala okoli sestre in brata, Eleonore in Leonharda, ki se jima v projektih ljudske, srednjeveške, renesančne in avtorske glasbe pridružujejo drugi glasbeniki. V letu 2014 z njima na violino preigrava tudi Ernestina. Njihov cilj je skozi glasbo obujati našo dediščino in darovati lepo. Glasba, ki jima je bila položena že v njihovo zibelko, je del njih samih, njihov način življenja, uprizarjanja zgodovine in njihovo poslanstvo.

ELEONORA – glas, kitarska lutnja

LEONHARD – cistra, glas

ERNESTINA – violina, glas

Eleonora Sobjeska z Rihemberka in Struge (Bojana Čibej) je dama. Njena zgodba je nekaj posebnega, a hkrati podobna zgodbam mnogih gospa zgodovine. Njeno življenje je v iskanju mladostne ljubezni ubiralo čudna in zapletena pota. Do danes je ostalo nepredvidljivo, čeprav je svoje želje izpolnila. Kot v pesmih, ki jih ob lahkotni spremljavi kitarske lutnje prepeva, se v njem še danes menjavajo neizpolnjeno hrepenenje, otožnost, veselje, upanje in vsa mnogotera čustva, ki so v srednjem veku in renesansi navdihovala stihe ljudskih pesnikov in trubadurjev.

Zgodovinski glasbi renesanse in ljudski glasbi se pridružujejo tudi ljudske pesmi s predkrščansko tematiko. S svojim delom bi rada orisala drobec življenja glasbe skozi zgodovino današnje Slovenije in sveta. Ob kitarski lutnji prepeva v skupno štirinajstih jezikih.

Leonhard della Torre (Klemen Čibej) je v Sloveniji redek kitarist, ki preigrava srednjeveški oziroma renesančen solističen inštrument cistro.

Eleonori se pridružuje pri uglasbljanju stare glasbe, preigravanju in goščenju zahtevnejših gostov.

Zveneč zvok brenkala daje zgodovinskim melodijam polnost in ustvarja s  posebnim čarom ovit preplet zvenečih strun z Eleonorinim glasom.

Delujeta pod okriljem zavoda Svitar, ki upravlja z renesančni gradom Struga na Dolenjskem. Sta del profesionalne skupine snovalcev renesančnega živega muzeja. Za namen sprejemov in predstavitev zgodovine gradov poleg slovenske ljudske glasbe včasih posežeta tudi po italijanski renesančni glasbi oziroma ljudskih pesmih štirinajstih različnih narodov.


Lokacija:
Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Julij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?