Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si
(Iz)brane novosti


(Iz)brane novosti ~ marec 2017

običaji deželeOBIČAJI DEŽELE – Edith Wharton

PREVERI DOSTOPNOST

Obsežni roman ameriške pisateljice in Pulitzerjeve nagrajenke Edith Wharton je prvič izšel že leta 1913. Avtorica, pri nas znana predvsem po delu Čas nedolžnosti, v svojih delih razprostira ostro satiro in družbeno kritiko tedanjega časa. V času po državljanski vojni se je družba v ZDA začela deliti na sveže bogataše, ki so obogateli z naložbami in špekulacijami na Wall Streetu, ter staro aristokracijo, ki ni navajena delati za denar, na eni ter revnimi množicami na drugi strani. V to okolje je postavljena mlada lepotica Undine, hčerka na hitro obogatelih staršev. Prepričana in vzgajana v trdnem prepričanju, da lepoti pripada denar, gibanje v visoki družbi in nenehna zabava, ne izbira sredstev, kako to doseči. Neprizanesljiv pogled na tedanjo družbo, v kateri vrednote vedno bolj določa denar, pa se nam tudi danes zdi nekam znan.

 

 

Japonski ljubimecJAPONSKI LJUBIMEC – Isabel Allende

PREVERI DOSTOPNOST

Ljubezenski roman čilsko-ameriške pisateljice pripoveduje zgodbo o ljubeznih in preizkušnjah dveh družin, bogate družine Belasco iz Sea Cliffa, njihove nečakinje in posvojenke Alme Mendel ter japonske družine Fukudo, ki pri njih opravlja vrtnarska dela. Mlada Alma pri osmih letih spozna ljubezen svojega življenja, Ičimeija Fukudo, sina vrtnarja iz Sea Cliffa. Zgodovinske razmere ju ločijo, družino Fukodo med drugo svetovno vojno pošljejo v ameriško taborišče. Tam najde ljubezen Ičimeijeva sestra, sam pa se z Almo ponovno sreča šele mnogo let pozneje, a ju okoliščine, tudi take, ki jih ustvarjata sama, nenehno ločujejo. Zgodbo o strastni ljubezni, ki ne ugasne več kot sedemdeset let, izvemo iz pripovedi sedaj triinosemdesetletne Alme, stanujoče v domu za starostnike, ki se odloči svoje spomine pred koncem življenja zaupati mladi uslužbenki doma Irini in vnuku Sethu.

 

 

PodreditevPODREDITEV – Michel Houellebecq

PREVERI DOSTOPNOST

Izjemno provokativen roman razvpitega francoskega avtorja nam prikaže sliko Francije bližnje prihodnosti, točneje leta 2022, ko na volitvah večino dobi muslimanska stranka pod vodstvom Mohammeda Ben Abbesa. Izredno stanje, demonstracije, nemire in množično izseljevanje pred volitvami spremljamo skozi oči Françoisa, univerzitetnega profesorja srednjih let in strokovnjaka za Joris-Karla Huysmansa, voditelja »dekadentnega gibanja« v literaturi. François dogajanje spremlja resignirano; rahla zaskrbljenost zaradi dejstva o spreminjanju francoske družbe in uveljavljanju islamskega prava v univerzitetno okolje se pri njem nenehno izmenjuje s skrbjo o njegovi upadajoči spolni moči. Vse dokler ga zavedanje o pomembnosti profesorskega poklica v islamski državi, ki ima posledice v njegovi finančni preskrbljenosti (univerzo po novem financirajo Savdijci) in obet mnogoženstva ne spodbudi, da na islam začne gledati v drugi luči ... Roman je v Franciji izšel prav na dan napada na časopis Charlie Hebdo, kjer so islamistični militantneži pobili dvajset sodelavcev časopisa. Houellebecq se je zaradi tega umaknil iz Pariza in dobil policijsko zaščito, kar je še pripomoglo k provokativnosti romana.

 

Tiha vodaTIHA VODA – Viveca Sten

PREVERI DOSTOPNOST

V novi seriji kriminalnih romanov v zbirki Umori na Sandhamnu nas švedska avtorica Viveca Sten odpelje na otok Sandhamn, ki s svojo lego blizu Stockholma velja za popularno turistično destinacijo prebivalcev švedske prestolnice. Ko nekega dne naključni sprehajalec na morski obali odkrije truplo moškega, zavitega v ribiško mrežo, preiskavo prevzame inšpektor Thomas Andreasson, ki zaradi bivanja v bližini kraje dobro pozna. Kar se najprej zdi kot nesreča, s pojavom novih trupel nenadoma pridobi strašljivo gotovost umorov. Hkrati z nestrpnostjo nadrejenih, ki želijo zaradi poletnih počitnic in dopustnikov zadevo razjasniti čim hitreje in čim bolj potiho, pa se Thomas otepa še lastnih demonov, s smrtjo trimesečne hčerke in ločitvijo, ki sta mu pred komaj šestimi meseci postavili življenje na glavo ... Po uspešni knjižni seriji se na Švedskem že več let snema tudi tv serija.

 

 

 

FrančiškaFRANČIŠKA – Anna Piwkowska

PREVERI DOSTOPNOST

Prvi mladinski roman poljske avtorice, ki je prejel tudi nagrado knjiga leta, ki jo podeljuje poljska sekcija IBBY, na svež in sproščen način pripoveduje zgodbo 13-letne Frančiške. Nekega dne se Frančiškina mati ne vrne domov. Namesto nje pred vrati stoji uglajena in moderna gospa srednjih let – izkaže se, da ima Frančiška babico, za katero doslej še ni slišala. Zaradi novih razmer, bolezni, ki je mater zadržala v bolnišnici, sta se novopečena babica in vnukinja prisiljeni počasi navaditi na svoji novi vlogi. Babica, ki je življenje posvetila gledališču, se mora naučiti v svoje samotno in nestanovitno življenje sprejeti deklico, Frančiška pa uteho išče v poeziji, ki v njenem mladem življenju pridobiva vedno večjo vlogo. V babici najde nepričakovano zaveznico, veselje pa ji prinašajo nova prijateljstva, pisanje pesmi, prve ljubezni – predvsem pa upanje, da bo mami počasi le bolje …

 

(Iz)brane novosti ~ februar 2017

Janez Mate-knjigiMOJE SREČANJE S SINDROMOM GUILLAIN-BARRE

PREVERI DOSTOPNOST

OBRAZI SINDROMA GUILLAIN-BARRE – Janez Mate

PREVERI DOSTOPNOST

Verjetno ni veliko ljudi, ki bi vedelo, kaj se skriva za boleznijo z zapletenim imenom Guillain-Barrejev sindrom (GBS). Nobena izjema ni bil niti Ribničan Janez Mate, ko so mu nekega dne po urgentni hospitalizaciji dokončno postavili to diagnozo. O tej bolezni je v slovenščini zelo malo zapisanega; vemo, da gre za bolezen osrednjega živčevja, ki je najverjetneje imunskega izvora in ima za posledico večjo ali manjšo mišično oslabelost in ohromitve. Prav malo, pravzaprav nič pa ni zabeleženega o individualnem soočanju z boleznijo. Tako se je Mate po težki štiriindvajsetmesečni poti počasnega okrevanja odločil, da svoje izkušnje z GBS prelije v knjigi. Izkušnje, ki bodo v dragoceno pomoč vsem, ki se še borijo s to nepredvidljivo boleznijo, pa tudi drugim ljudem z boleznimi osrednjega živčevja, je strnil v dve knjigi; prva opisuje dejanske izkušnje na Nevrološki kliniki in v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča, v drugi knjigi pa je predstavil še svoje osebno soočanje z boleznijo na literaren način.

 

Genialna prijateljicaGENIALNA PRIJATELJICA – Elena Ferrante

PREVERI DOSTOPNOST

Elena Ferrante je psevdonim neznane italijanske pisateljice, ki je v zadnjih letih bliskovito doživela svetovno slavo. V slovenščini je lani izšel njen roman Dnevi zavrženosti, v katerem brezkompromisno predstavlja brezup ženske v času, ko jo zapusti mož. Genialna prijateljica je prav tako mojstrsko napisana zgodba o dolgem prijateljstvu med dvema ženskama, Lilo in Eleno. Prijateljici sta že več kot šestdeset let. Ko ena od njiju nenadoma izgine brez sledu, druga začne z obujanjem preteklosti razreševati vzrok njenega pobega. Čeprav zelo različni, sta se Lila in Elena spoprijateljili že kot majhni deklici, ki sta odraščali na predmestnih ulicah Neaplja. Medtem ko je prva zadržana in pridna, je druga divja, neukročena in – kot v šoli kmalu ugotovijo – izjemno talentirana. Razmerje med deklicama se med odraščanjem nenehno spreminja, prva gre v šolo, nato v gimnazijo, druga kljub svoji nadarjenosti ostane v čevljarski delavnici svojega očeta.  Odraščanje z vsemi svojimi lepimi in tudi težkimi trenutki, prve ljubezni, razlike med bogatimi in revnimi, poroke iz koristoljubja ali ljubezni … Elena Ferrante nas tudi v tem romanu, ki je hkrati prvi del njenega neapeljskega cikla, s svojim mojstrskim predenjem zgodbe ponovno pritegne v svoj svet – četudi v nenehnem ugibanju, ali je delo kljub vsemu avtobiografsko.

 

 

JezeroJEZERO – Tadej Golob

PREVERI DOSTOPNOST

Z novim romanom nas slovenski avtor, ki je bil leta 2010 za roman Svinjske nogice ovenčan s kresnikom, popelje v žanr kriminalke. To je njegov prvi poskus tovrstnega žanrskega pisanja, čeprav se je z romanom Zlati zob že poskusil tudi v žanrskem pisanju za mladino. V kriminalnem romanu Jezero spremljamo inšpektorja Tarasa Birso, štiridesetletnega inšpektorja, srečno poročenega z dvema skoraj odraslima hčerkama. Taras, kar je za ta žanr dandanes neobičajno, nima (pre)hudih osebnostnih težav – razen težkega sprijaznjenja z dejstvom, da prihaja v srednja leta – , ni alkoholik, ter je na račun ženinega uspeha dobro finančno preskrbljen. Seveda pa dobre stvari težko dolgo trajajo. Ko po upokojitvi podrejenega dobi novo pomoč v obliki privlačne policistke, ki je ravno zaključila fakulteto, se stvari začnejo zapletati. Ne pomaga pa niti dejstvo, da za prvi primer dobita izjemno zapleten primer umora …

 

 

 

Harry Potter in otrok prekletstvaHARRY POTTER IN OTROK PREKLETSTVA – Jack Thorne in J. K. Rowling

PREVERI DOSTOPNOST

V zadnjem času je nikoli usahlo zanimanje za mladinsko fantazijsko serijo o čarovniku Harryju Potterju angleške pisateljice J. K. Rowling končno obrodilo knjižne sadove: v slovenščino je bil preveden novi roman, ki razkriva nadaljevanje priljubljene serije.

Harry Potter in otrok prekletstva se odvija v času devetnajst let po zaključku zadnje knjige iz serije in porazu Mrlakensteina. Harry Potter, zdaj sedemintridesetletni uslužbenec na Ministrstvu za čaranje, je poročen z Ginny in oče treh otrok - Albusa, Jamesa in Lily. Zgodba se začne, kjer se je končal zadnji del serije: na postaji londonske železnice, ko se mlajši sin Albus pripravlja na vstop v čarovniško šolo Bradavičarko. Vendar pa je Albus popolno nasprotje svojega slavnega očeta - in tega se grenko zaveda. Povrhu vsega je sprejet še v Spolzgad in si za najboljšega prijatelja izbere sina Draca Malfoya, Scorpiusa. Ko Albus neke noči sliši očetov pogovor z očetom pokojnega sošolca Cedrica Diggoryja, sprejme nevarno odločitev, da bo s pomočjo prijatelja Scorpiusa poskušal Cedrica vrniti v življenje ... Odločitev, ki lahko pusti nepredvidljive posledice tako v preteklosti kot v sedanjosti. Besedilo, ki je Thornova dramatizacija izvirne zgodbe J. K. Rowling, je izvrsten dokaz, da franšiza še zdaleč ni izčrpana.

 

Bajker JureBAJKER JURE – Sonja Pucer

PREVERI DOSTOPNOST

Konec preteklega leta je izšlo že osmo leposlovno delo ribniške pisateljice Sonje Pucer. Medtem ko je bilo njeno preteklo ustvarjanje namenjeno otrokom, ki jim je skozi zgodbo prinašalo tudi poučno noto, je zadnje delo namenjeno nekoliko starejšim bralcem. V izvirnem, hudomušnem besedilu, ki ga je s simpatičnimi ilustracijami opremila Barbara Koblar, sledimo prigodam petošolca Jureta. S starši živi na tihem podeželju, kjer se nič dosti ne dogaja. Zato je veselje nepopisno, ko nekega dne, ko starši kupujejo nova vhodna vrata, nepričakovano dobi svojega mucka. Ko pa mu oče nekega dne priskrbi še njegovo čisto pravo odraslo kolo, se življenje resnično začne obračati na bolje! Kolesarjenje pa ima tudi nepričakovan učinek: iz debelušnega fanta se Jure čez poletje spremeni v športnega mladeniča, pa tudi sošolci in sošolke ga začnejo gledati v drugačni luči … Bajker Jure si bo s svojo simpatičnostjo in humorjem zagotovo utrl pot do rok in src mladih bralcev, in upamo, da njegovih dogodivščin še ni konec.

 

(Iz)brane novosti ~ januar 2017

Nezvesti očeNEZVESTI OČE – Antonio Scurati

PREVERI DOSTOPNOST

Italijanski pisatelj je v domovini že uveljavljen avtor, v slovenščini pa ga prvič beremo v kratkem avtobiografskem romanu Nezvesti oče. Zgodbo v izbrušenem in pretanjenem slogu pripoveduje moški, oče in mož, z začetkom v trenutku, ko mu žena po štirih leta zakona v joku pove, da očitno ne mara moških. On razume, da s tem misli točno določenega moškega, njega. Pred njim se v trenutku razpre vsa zgodovina, od njegovih študentskih let, ki jih je preživel pri kot zagrizen samec pri študiju filozofije, do srečanja in vztrajnega snubljenja svoje bodoče žene, dokler se ona nekako pasivno ne vda, in rojstva hčerke, ki označuje začetek konca njune zveze. Kaj se je zgodilo? V boleče iskreni izpovedi spoznamo zgodbo moža, ki mu je rojstvo hčere življenju postavilo nov smisel, a mu tudi dodalo novo vlogo, očetovstvo; vlogo, v kateri mu kar naprej spodleti. Hkrati pa ga je oddaljevalo od žene, vse do trenutka, ko nihče od njiju nima več moči, da vztraja. Zgodba, ki se lahko zgodi vsakemu izmed nas.

 

 

Nenavadno romanjeNENAVADNO ROMANJE HAROLDA FRYA – Rachel Joyce

PREVERI DOSTOPNOST

Prvenec angleške pisateljice je s svojo toplo in ganljivo zgodbo nemudoma ogrel srca bralcev po vsem svetu. Harold Fry je upokojenec, ki z ženo Maureen že štirideset let živi v angleški vasici. Nekoč lepa ljubezenska skupnost se je v zadnjih letih po odhodu sina sprevrgla v odtujenost, ko gre Maureen na živce vse, kar Harold naredi. Še spita ne več v isti sobi. Ko nekega dne Harold dobi pismo bivše sodelavke s sporočilom, da umira, se mu nenadoma odprejo spomini na preteklost. Sodelavki napiše kratko pismo in se napoti do bližnjega nabiralnika. Na cilju pa ugotovi, da se ne more obrniti proti domu. Začne se njegovo osebno romanje, v katerem si zada, da bo sodelavki pismo osebno odnesel in jo s tem odrešil smrti. Na njegovi poti čez Anglijo proti Škotski, kjer je bolnišnica, premišljuje o svojem življenju, odnosu z ženo, sinom in vseh napakah, ki jih je storil. Doma pa Maureen, prej tako naveličana Harolda, začne svojo lastno notranje romanje, ki jo bo pripeljalo nazaj k možu.

 

 

 

NetopirNETOPIR – Jo Nesbo

PREVERI DOSTOPNOST

Norveški pisatelj je v zadnjem času tudi pri nas že precej uveljavljen, prevedenih je namreč že devet knjig iz serije psiholoških kriminalnih romanov o Harryju Holeu. V Netopirju Harryja kot najboljšega norveškega specialista za umore pot vodi v Avstralijo, kjer je zaradi umora norveške državljanke treba pokazati zgledno sodelovanje obeh držav. Tam se hitro začne zapletati v nenavaden svet preprodajalcev drog, aboridžinske problematike, prostitucije in transseksualstva. Umori pa se vrstijo, in na njem je, da razreši mrežo zakrivanj in ugotovi, kdo stoji za umori. Netopir je nastal kot prvi v seriji romanov o Harryju Holeu, prvič je bil izdan že leta 1994, in nam kot tak predstavi detektiva Harryja Holea v slogu, ki ga pri Nesbu nismo navajeni. Roman je namreč nekaj manj temačen kot preostali, kljub temu pa že uvede družbenokritično noto s temami drog, nasilja in alkoholizma, ki jih razvija v nadaljnjih romanih.

 

 

 

SpletkeSPLETke – Michelle Miller

PREVERI DOSTOPNOST

Denar, droge, seks, vpliv - v svetu korporativne Amerike ni več prostora za moralo. Investicijska banka L. Cecil iz New Yorka dobi posel, v katerem bo precej ljudi obogatelo. Ekskluzivno bodo zastopali vstop delnic na trg vplivne aplikacije za mreženje Hook, v kateri prek petsto milijonov ljudi po vsem svetu išče partnerje. Toda posel, ki ga dobi v roke ekipa razmeroma neizkušenih, a toliko bolj ambicioznih tridesetletnikov, se vedno bolj zapleta, na dan prihajajo podatki o aplikaciji, ki bodo, če razkriti, povzročili najmanj upad cene delnic. Ko se tik pred predajo v zgodbo vplete še umor, ki je najverjetneje povezan z uporabo aplikacije, se igra še zaostri ... Sodobni triler ameriške avtorice na izjemno berljiv način kaže ogledalo zahodni družbi, v kateri pohlep po moči, denarju in vplivu prevladajo nad moralo.

 

 

 

Pismo za kraljaPISMO ZA KRALJA – Tonke Dragt

PREVERI DOSTOPNOST

Mladinski roman nizozemske avtorice, ki je prvi izid doživel že daljnega leta 1962, si je že izboril trajno mesto v kanonu mladinske literature. Zgodba se odvija v srednjeveškem kraljestvu Dagonaut, ki meji na prijateljsko kraljestvo Unauwen in sovražno Evillan. Neke noči je 16-letni Tiuri ravno na zadnjem bedenju pred posvetitvijo v viteza, ko na vrata potrka neznanec in ga prosi za pomoč. Tiuri prekrši zaobljubo molka in se odloči neznancu pomagati – kar se izkaže za odločitev, ki ga vodi na dogodivščin polno romanje. V njegovih rokah je usoda kraljestva, zato mora čim prej priti do kralja daleč čez mejo v kraljestvo Unauwen. Pot pa je polna nevarnosti, sledijo mu sovražni Rdeči jezdeci, ki imajo vohune po mestih in gozdovih, in Tiuri se mora naučiti, komu zaupati … Mu bo uspelo ukaniti sovražne sile in prenesti pismo, ki ima moč rešiti kraljestvo?

 

(Iz)brane novosti ~ december 2016

animal tristeANIMAL TRISTE - Monika Maron

PREVERI DOSTOPNOSTI

Mnogokrat nagrajena nemška avtorica in esejistka v kratkem romanu razprostira zgodbo ženske nekje blizu stotih let, niti sama se ne spominja več svoje starosti, in njene spomine na ljubezensko zgodbo z moškim, poimenuje ga Franz, ki se je je kot strela z jasnega dotaknila že v zrelih letih. Takrat poročena petdesetletna pripovedovalka je bila zaposlena v muzeju, kjer je kot paleontologija skrbela za brahiozavra. V muzeju spozna Franza, poročenega moškega, in se z njim spusti v razmerje, ki ga tudi po tem, ko Franz odide iz njenega življenja, nikoli več ne izpusti iz misli. Namesto tega se pripovedovalka odloči, da bo odtlej posvetila življenje temu, da ohranja spomin nanj in se zapre za preostali svet. Rahločutna in marsikdaj boleče iskrena zgodba o ženski, ki nevede sledi stavku iz Kleistove Pentezileje, ki ga je v mladosti večkrat slišala od prijateljice igralke: "A od teh reči sem brž sklenila eno, / da te pridobim ali pa propadem."

 

 

zločin v stari fužiniZLOČIN V STARI FUŽINI – Meta Osredkar

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi humorja polni kriminalni roman slovenske pisateljice in prevajalke Mete Osredkar nas popelje v idilično okolico Bohinjskega jezera. Tja se namreč odpravi na dopust velik del kolektiva policijske postaje Novi trg pri Igu, potem ko se policist Simon odloči, da bo tekmoval na zahtevnem triatlonu, ki vključuje veslanje po Bohinjskem jezeru, kolesarjenje ter tek po okoliških vzpetinah; nekaj pa pripomore k skupinskemu dopustu tudi obet lova na mitični zaklad, ki naj bi ga za sabo pustili nacisti po drugi svetovni vojni. Tako se Simon skupaj z dekletom Jano, policijskim inšpektorjem Kosom in psihologom Edijem prikladno znajde na kraju zločina, potem ko na triatlonu zastrupljen obleži francoski mladenič Benoit. Policisti združijo moči z lokalnim inšpektorjem Matjažem ter se lotijo razmotavati klobčič povezav med lokalnimi prebivalci in Francozi, vmes se znajde tudi čudaški italijanski mladenič, in končno ugotoviti, kaj ima vse skupaj pravzaprav opraviti z nacističnimi ingoti?

 

 

poslednjaPOSLEDNJA – Alexandra Oliva

PREVERI DOSTOPNOSTI

Nekje sredi gozdov ameriške divjine začnejo snemati resničnostni šov z največjim proračunom v zgodovini ameriške televizije. Dvanajst tekmovalcev je izbranih, da s spretnostjo, kako preživeti v divjini, zdržijo predvidoma tri tedne vsakršnih preizkušenj. V okolju, kjer vsak korak, vsak izziv spremljajo kamere, se pri tekmovalcih kmalu začne izgubljati občutek za realnost. Ko ena od tekmovalk, imenujejo jo Žverca, nenadoma ostane sama – nikjer več ni ne sotekmovalcev ne snemalcev – se kljub čedalje bolj bizarnim situacijam, opustošenim mestom in napihnjenim lutkam ne odreče iluziji, da je vse le del igre ... Vse dokler jo kruta resnica, kaj se v resnici dogaja v svetu zunaj resničnostnega šova, dokončno ne strezni.

 

 

 

otok nenavadnih otrokOTOK NENAVADNIH OTROK – Ransom Riggs

PREVERI DOSTOPNOSTI

16-letnemu Jakobu, ki prihaja iz zaspanega ameriškega predmestja, se v življenju ne dogaja prav veliko. Je dedič velikega farmacevtskega imperija, prihodnost leži vnaprej začrtana pred njim. Edini, kar mu popestri dneve, je njegov nenavadni ded, Jud, ki je v mladih letih med drugo svetovno vojno pribežal iz Evrope in popotoval po vsem svetu. Njegove čudne zgodbe o pošastih, na katere je naletel v Evropi, in nenavadnem zavetišču za otroke na valižanskem otoku mu burijo domišljijo. Ko dedka neke noči grozovito umorijo, sam pa v gozdu zagleda pošast iz nočnih mor, se začne resničnost vse bolj mešati z dedovimi zgodbami ... Vse, kar mu preostane, je, da se po navodilih dedkovih predsmrtnih besed napoti iskat resnico. Uspešen prvenec ameriškega avtorja, ki ga bogatijo srhljive črno-bele fotografije, ki jih je avtor dlje časa zbiral, je že dobil svojo filmsko priredbo v režiji Tima Burtona, izšla pa sta tudi že drugi in tretji del serije.

 

 

 

avtistAVTIST IN POŠTNI GOLOB – Rodaan Al Galidi

PREVERI DOSTOPNOSTI

Geert s svojo mamo živi v neki vasi na Nizozemskem, v hiši, ki meji na center ponovne uporabe. Fant, ki lažje kot z ljudmi povezavo najde s predmeti, začne v skrivnostnem svetu centra razvijati svoj nenavadni talent, ko iz stvari izvleče naravnost čudežne nove lastnosti. Po mladostnem eksperimentiranju z najrazličnejšimi predmeti mu nekoč pujsek, ki se po nesreči znajde v centru, odpre vrata v svet glasbe. Geert tako začne iz starih kavčev, ki so razstavljeni v centru, izdelovati naravnost čudovite violine, ki se lahko merijo s tistimi, ki jih je izdeloval Stradivari. Nekoč ga po naključju odkrije nemški prodajalec violin Schneider, ki prepozna njegov talent in mu za violine pošteno plača. V mirno življenje Geerta, sedaj že v odraslih letih, pa se nekega dne vplete poštni golob, ki mu hitro začne spreminjati življenje. Topla in duhovita pripoved je četrti roman iraškega avtorja, ki ustvarja v azilu na Nizozemskem.

 

(Iz)brane novosti ~ november 2016

Skrivna zgodovinaSKRIVNA ZGODOVINA – Donna Tartt

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ameriške pisateljice, ki je bila za svoje delo nagrajena tudi s Pulitzerjevo nagrado, je v izvirniku izšel že leta 1992. Temačna zgodba, ki se je že zapisala med ameriške klasike, nas popelje v univerzitetno okolje na ameriškem severu, kjer mladi Kalifornijec Richard vstopi v zaprto skupino študentov stare grščine. Oddelek, ki ga vodi nenavadni profesor Julian, obiskuje le še pet študentov – med njimi le eno dekle. Richard se sčasoma priključi njihovi tesno povezani skupini. Vendar ga skupina ne sprejme povsem medse. Sčasoma spozna, da skrivajo strašno skrivnost. Ta počasi sili na plano, in skupina, vključno z Richardom, ne vidi drugega izhoda, kot ubiti enega od njih … Mračna zgodba z jasno psihološko izrisanimi liki nam prikazuje sliko precej posebnih študentov, ki so odmaknjeni od resničnega življenja, želijo živeti po zgledu stare Grčije, a jih nazadnje dejanje, ki ga zagrešijo, vse usodno zaznamuje.

 

 

 

Pokopljite me za šprajcPOKOPLJITE ME ZA ŠPRAJC – Pavel Sanajev

PREVERI DOSTOPNOST

Kratek roman ruskega pisatelja in filmskega režiserja je v domovini prava uspešnica, prodana v več kot milijon izvodih. Napisana delno avtobiografsko, knjiga pripoveduje nekako tragikomično zgodbo o odraščanju pri starih starših, prikazano skozi oči osemletnega otroka. Mladega Saša vzgaja predvsem babica, ki pa je, več ko o njej preberemo, vse bolj nora. Vzgajanje poteka prek divjega zmerjanja, obsesivnega nadzora – fant je nenehno bolan – do čedalje hujših izpadov, ob katerih tudi dedek redno beži k prijateljem in v bližnje gostilne. Prek humorja polnih opisov posameznih peripetij z babico, iz katerih je roman sestavljen, počasi spoznavamo ozadje zgodbe, zakaj je deček pri babici, in zgodba pridobiva vedno bolj tragične okvire. Bo deček kdaj uspel priti nazaj k mami?

 

 

 

Primer MeursaultPRIMER MEURSAULT – Daud Kamel

PREVERI DOSTOPNOST

Verjetno smo vsi v nekem trenutku življenja vzeli v roke Camusovega Tujca. Spomnimo se, zgodba govori o Meursaultu, moškemu na začetku tridesetih let, ki nekega dne na obisku pri prijatelju ob morju ubije nekega Arabca – domnevno v samoobrambi, zato, ker je Arabec grozil njegovemu prijatelju, ki mu je pretepel sestro. Ta Arabec, kljub temu, da je v romanu omenjen kar petindvajsetkrat, nikoli ne dobi imena. To krivico je sklenil popraviti Daud Kamel, alžirski novinar, ki je svoj prvenec Primer Meursault napisal kot odgovor in hkrati dialog s Tujcem. V njem Arabec dobi ime: Musa. Zgodbo pripoveduje Musov mlajši brat, ki nam želi osvetliti življenje tega človeka, tako enoznačno opisanega v Tujcu. Skozi izvirno zgodbo nam med drugim pojasni, da ženska, zaradi katere se je želel maščevati, ni njuna sestra, temveč bratova ljubica – in njeno maščevanje je narekovala njihova čast. Roman je ob izidu prejel prestižno francosko Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec.

 

 

Stara mama v koprivahSTARA MAMA V KOPRIVAH – Aurélie Valognes

PREVERI DOSTOPNOST

Humorni roman mlade francoske avtorice nas popelje v stanovanjsko hišo nekje v Franciji, kjer se življenje pisane palete stanovalcev malce zamaje ob vrnitvi osemdesetletnega tečneža Ferdinanda. Mož se drži odmaknjeno od vseh ostalih, hkrati pa čisto namenoma krši vsa pravila, ki jih postavlja pedantna in malce despotska hišnica gospa Suarez. Poleg tega pa je s sabo pripeljal orjaškega psa, ki ustrahuje vse pse in mačke po hiši. Ko mu izgine ljuba psička Daisy, domnevno mu jo je povozil avto, začne večni nergač Ferdinand lesti iz lupine, kamor se je zavlekel že pred ženinim odhodom pred precej leti. Stike začne navezovati tako s hčerko, ki živi v Singapurju, kot s simpatično deklico, ki se preseli v nadstropje nad njim. Ko začne prijateljevati še z vitalno nekaj-in-osemdesetletnico iz zgornjega nadstropja, se zdi, da se njegovo življenje zares obrača na bolje … Življenje pa mu je vendarle pripravilo še nekaj presenečenj. Stara mama v kopriva se bere kot nekakšen sončen sredozemski odgovor na Moža z imenom Ove, ki ga poleg humorja zaznamujejo tudi bolj trpki skandinavski toni.

 

Po poti zlaPO POTI ZLA – J. K. Rowling

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji roman v seriji kriminalnih romanov precej uspešne angleške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila s fantazijsko serijo o mladem čarovniku Harryju Potterju, nadaljuje s primeri bivšega vojaškega preiskovalca, sedaj zasebnega detektiva Cormorana Strikea in njegove tajnice oz. družabnice Robin. Tokratni primer Cormorana popelje v raziskovanje svoje preteklosti, otroštva ob boemski materi, slavni rokerski ljubici, ter časa, ki ga je preživel v vojski. Na ulicah Londona se namreč pojavi "Shacklewellski Razparač", serijski morilec, ki ubije in iznakazi žrtve, nato pa si za spomin vzame nekaj njihovega – največkrat telesno okončino. Ko Cormoranova tajnica po pošti prejme prav poseben paket, ki vsebuje odrezano nogo s posvetilom ­– verzom iz pesmi glasbene skupine, povezane s Cormoranovo preteklostjo, – se je detektiv prisiljen še enkrat zazreti v svojo preteklost, kjer najde štiri moške, ki se mu verjetno želijo maščevati. Vendar pa se z zasledovanjem teh ljudi, vsak izmed njih je nevaren človek svoje sorte, z družabnico spustita v izjemno tveganje, ki utegne Robin stati življenja ...

 


Stran 1 od 7

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?