Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si
(Iz)brane novosti


(Iz)brane novosti ~ december 2016

animal tristeANIMAL TRISTE - Monika Maron

PREVERI DOSTOPNOSTI

Mnogokrat nagrajena nemška avtorica in esejistka v kratkem romanu razprostira zgodbo ženske nekje blizu stotih let, niti sama se ne spominja več svoje starosti, in njene spomine na ljubezensko zgodbo z moškim, poimenuje ga Franz, ki se je je kot strela z jasnega dotaknila že v zrelih letih. Takrat poročena petdesetletna pripovedovalka je bila zaposlena v muzeju, kjer je kot paleontologija skrbela za brahiozavra. V muzeju spozna Franza, poročenega moškega, in se z njim spusti v razmerje, ki ga tudi po tem, ko Franz odide iz njenega življenja, nikoli več ne izpusti iz misli. Namesto tega se pripovedovalka odloči, da bo odtlej posvetila življenje temu, da ohranja spomin nanj in se zapre za preostali svet. Rahločutna in marsikdaj boleče iskrena zgodba o ženski, ki nevede sledi stavku iz Kleistove Pentezileje, ki ga je v mladosti večkrat slišala od prijateljice igralke: "A od teh reči sem brž sklenila eno, / da te pridobim ali pa propadem."

 

 

zločin v stari fužiniZLOČIN V STARI FUŽINI – Meta Osredkar

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi humorja polni kriminalni roman slovenske pisateljice in prevajalke Mete Osredkar nas popelje v idilično okolico Bohinjskega jezera. Tja se namreč odpravi na dopust velik del kolektiva policijske postaje Novi trg pri Igu, potem ko se policist Simon odloči, da bo tekmoval na zahtevnem triatlonu, ki vključuje veslanje po Bohinjskem jezeru, kolesarjenje ter tek po okoliških vzpetinah; nekaj pa pripomore k skupinskemu dopustu tudi obet lova na mitični zaklad, ki naj bi ga za sabo pustili nacisti po drugi svetovni vojni. Tako se Simon skupaj z dekletom Jano, policijskim inšpektorjem Kosom in psihologom Edijem prikladno znajde na kraju zločina, potem ko na triatlonu zastrupljen obleži francoski mladenič Benoit. Policisti združijo moči z lokalnim inšpektorjem Matjažem ter se lotijo razmotavati klobčič povezav med lokalnimi prebivalci in Francozi, vmes se znajde tudi čudaški italijanski mladenič, in končno ugotoviti, kaj ima vse skupaj pravzaprav opraviti z nacističnimi ingoti?

 

 

poslednjaPOSLEDNJA – Alexandra Oliva

PREVERI DOSTOPNOSTI

Nekje sredi gozdov ameriške divjine začnejo snemati resničnostni šov z največjim proračunom v zgodovini ameriške televizije. Dvanajst tekmovalcev je izbranih, da s spretnostjo, kako preživeti v divjini, zdržijo predvidoma tri tedne vsakršnih preizkušenj. V okolju, kjer vsak korak, vsak izziv spremljajo kamere, se pri tekmovalcih kmalu začne izgubljati občutek za realnost. Ko ena od tekmovalk, imenujejo jo Žverca, nenadoma ostane sama – nikjer več ni ne sotekmovalcev ne snemalcev – se kljub čedalje bolj bizarnim situacijam, opustošenim mestom in napihnjenim lutkam ne odreče iluziji, da je vse le del igre ... Vse dokler jo kruta resnica, kaj se v resnici dogaja v svetu zunaj resničnostnega šova, dokončno ne strezni.

 

 

 

otok nenavadnih otrokOTOK NENAVADNIH OTROK – Ransom Riggs

PREVERI DOSTOPNOSTI

16-letnemu Jakobu, ki prihaja iz zaspanega ameriškega predmestja, se v življenju ne dogaja prav veliko. Je dedič velikega farmacevtskega imperija, prihodnost leži vnaprej začrtana pred njim. Edini, kar mu popestri dneve, je njegov nenavadni ded, Jud, ki je v mladih letih med drugo svetovno vojno pribežal iz Evrope in popotoval po vsem svetu. Njegove čudne zgodbe o pošastih, na katere je naletel v Evropi, in nenavadnem zavetišču za otroke na valižanskem otoku mu burijo domišljijo. Ko dedka neke noči grozovito umorijo, sam pa v gozdu zagleda pošast iz nočnih mor, se začne resničnost vse bolj mešati z dedovimi zgodbami ... Vse, kar mu preostane, je, da se po navodilih dedkovih predsmrtnih besed napoti iskat resnico. Uspešen prvenec ameriškega avtorja, ki ga bogatijo srhljive črno-bele fotografije, ki jih je avtor dlje časa zbiral, je že dobil svojo filmsko priredbo v režiji Tima Burtona, izšla pa sta tudi že drugi in tretji del serije.

 

 

 

avtistAVTIST IN POŠTNI GOLOB – Rodaan Al Galidi

PREVERI DOSTOPNOSTI

Geert s svojo mamo živi v neki vasi na Nizozemskem, v hiši, ki meji na center ponovne uporabe. Fant, ki lažje kot z ljudmi povezavo najde s predmeti, začne v skrivnostnem svetu centra razvijati svoj nenavadni talent, ko iz stvari izvleče naravnost čudežne nove lastnosti. Po mladostnem eksperimentiranju z najrazličnejšimi predmeti mu nekoč pujsek, ki se po nesreči znajde v centru, odpre vrata v svet glasbe. Geert tako začne iz starih kavčev, ki so razstavljeni v centru, izdelovati naravnost čudovite violine, ki se lahko merijo s tistimi, ki jih je izdeloval Stradivari. Nekoč ga po naključju odkrije nemški prodajalec violin Schneider, ki prepozna njegov talent in mu za violine pošteno plača. V mirno življenje Geerta, sedaj že v odraslih letih, pa se nekega dne vplete poštni golob, ki mu hitro začne spreminjati življenje. Topla in duhovita pripoved je četrti roman iraškega avtorja, ki ustvarja v azilu na Nizozemskem.

 

(Iz)brane novosti ~ november 2016

Skrivna zgodovinaSKRIVNA ZGODOVINA – Donna Tartt

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ameriške pisateljice, ki je bila za svoje delo nagrajena tudi s Pulitzerjevo nagrado, je v izvirniku izšel že leta 1992. Temačna zgodba, ki se je že zapisala med ameriške klasike, nas popelje v univerzitetno okolje na ameriškem severu, kjer mladi Kalifornijec Richard vstopi v zaprto skupino študentov stare grščine. Oddelek, ki ga vodi nenavadni profesor Julian, obiskuje le še pet študentov – med njimi le eno dekle. Richard se sčasoma priključi njihovi tesno povezani skupini. Vendar ga skupina ne sprejme povsem medse. Sčasoma spozna, da skrivajo strašno skrivnost. Ta počasi sili na plano, in skupina, vključno z Richardom, ne vidi drugega izhoda, kot ubiti enega od njih … Mračna zgodba z jasno psihološko izrisanimi liki nam prikazuje sliko precej posebnih študentov, ki so odmaknjeni od resničnega življenja, želijo živeti po zgledu stare Grčije, a jih nazadnje dejanje, ki ga zagrešijo, vse usodno zaznamuje.

 

 

 

Pokopljite me za šprajcPOKOPLJITE ME ZA ŠPRAJC – Pavel Sanajev

PREVERI DOSTOPNOST

Kratek roman ruskega pisatelja in filmskega režiserja je v domovini prava uspešnica, prodana v več kot milijon izvodih. Napisana delno avtobiografsko, knjiga pripoveduje nekako tragikomično zgodbo o odraščanju pri starih starših, prikazano skozi oči osemletnega otroka. Mladega Saša vzgaja predvsem babica, ki pa je, več ko o njej preberemo, vse bolj nora. Vzgajanje poteka prek divjega zmerjanja, obsesivnega nadzora – fant je nenehno bolan – do čedalje hujših izpadov, ob katerih tudi dedek redno beži k prijateljem in v bližnje gostilne. Prek humorja polnih opisov posameznih peripetij z babico, iz katerih je roman sestavljen, počasi spoznavamo ozadje zgodbe, zakaj je deček pri babici, in zgodba pridobiva vedno bolj tragične okvire. Bo deček kdaj uspel priti nazaj k mami?

 

 

 

Primer MeursaultPRIMER MEURSAULT – Daud Kamel

PREVERI DOSTOPNOST

Verjetno smo vsi v nekem trenutku življenja vzeli v roke Camusovega Tujca. Spomnimo se, zgodba govori o Meursaultu, moškemu na začetku tridesetih let, ki nekega dne na obisku pri prijatelju ob morju ubije nekega Arabca – domnevno v samoobrambi, zato, ker je Arabec grozil njegovemu prijatelju, ki mu je pretepel sestro. Ta Arabec, kljub temu, da je v romanu omenjen kar petindvajsetkrat, nikoli ne dobi imena. To krivico je sklenil popraviti Daud Kamel, alžirski novinar, ki je svoj prvenec Primer Meursault napisal kot odgovor in hkrati dialog s Tujcem. V njem Arabec dobi ime: Musa. Zgodbo pripoveduje Musov mlajši brat, ki nam želi osvetliti življenje tega človeka, tako enoznačno opisanega v Tujcu. Skozi izvirno zgodbo nam med drugim pojasni, da ženska, zaradi katere se je želel maščevati, ni njuna sestra, temveč bratova ljubica – in njeno maščevanje je narekovala njihova čast. Roman je ob izidu prejel prestižno francosko Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec.

 

 

Stara mama v koprivahSTARA MAMA V KOPRIVAH – Aurélie Valognes

PREVERI DOSTOPNOST

Humorni roman mlade francoske avtorice nas popelje v stanovanjsko hišo nekje v Franciji, kjer se življenje pisane palete stanovalcev malce zamaje ob vrnitvi osemdesetletnega tečneža Ferdinanda. Mož se drži odmaknjeno od vseh ostalih, hkrati pa čisto namenoma krši vsa pravila, ki jih postavlja pedantna in malce despotska hišnica gospa Suarez. Poleg tega pa je s sabo pripeljal orjaškega psa, ki ustrahuje vse pse in mačke po hiši. Ko mu izgine ljuba psička Daisy, domnevno mu jo je povozil avto, začne večni nergač Ferdinand lesti iz lupine, kamor se je zavlekel že pred ženinim odhodom pred precej leti. Stike začne navezovati tako s hčerko, ki živi v Singapurju, kot s simpatično deklico, ki se preseli v nadstropje nad njim. Ko začne prijateljevati še z vitalno nekaj-in-osemdesetletnico iz zgornjega nadstropja, se zdi, da se njegovo življenje zares obrača na bolje … Življenje pa mu je vendarle pripravilo še nekaj presenečenj. Stara mama v kopriva se bere kot nekakšen sončen sredozemski odgovor na Moža z imenom Ove, ki ga poleg humorja zaznamujejo tudi bolj trpki skandinavski toni.

 

Po poti zlaPO POTI ZLA – J. K. Rowling

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji roman v seriji kriminalnih romanov precej uspešne angleške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila s fantazijsko serijo o mladem čarovniku Harryju Potterju, nadaljuje s primeri bivšega vojaškega preiskovalca, sedaj zasebnega detektiva Cormorana Strikea in njegove tajnice oz. družabnice Robin. Tokratni primer Cormorana popelje v raziskovanje svoje preteklosti, otroštva ob boemski materi, slavni rokerski ljubici, ter časa, ki ga je preživel v vojski. Na ulicah Londona se namreč pojavi "Shacklewellski Razparač", serijski morilec, ki ubije in iznakazi žrtve, nato pa si za spomin vzame nekaj njihovega – največkrat telesno okončino. Ko Cormoranova tajnica po pošti prejme prav poseben paket, ki vsebuje odrezano nogo s posvetilom ­– verzom iz pesmi glasbene skupine, povezane s Cormoranovo preteklostjo, – se je detektiv prisiljen še enkrat zazreti v svojo preteklost, kjer najde štiri moške, ki se mu verjetno želijo maščevati. Vendar pa se z zasledovanjem teh ljudi, vsak izmed njih je nevaren človek svoje sorte, z družabnico spustita v izjemno tveganje, ki utegne Robin stati življenja ...

 

(Iz)brane novosti ~ oktober 2016


brezbarvniBREZBARVNI TSUKURU TAZAKI IN NJEGOVA LETA ROMANJA – Haruki Murakami

PREVERI DOSTOPNOST

Najnovejši roman priljubljenega japonskega pisatelja pripoveduje zgodbo Tsukuruja Tazakija, odraslega moškega sredi tridesetih let, ki zaradi nepredelane krivice v preteklosti ne more ohranjati razmerij. Da bi rešil novonastajajočo zvezo - tokrat se zares zaljubi - pa se je prisiljen soočiti s preteklostjo: ugotoviti mora, zakaj ga je skupina štirih prijateljev, s katerimi je v srednji šoli razvil zelo povezano obliko prijateljstva, nenadoma odrezala iz njihovega življenja. S poglabljanjem v preteklost vidi njihovo prijateljstvo v novi, kompleksnejši luči, ki mu pove, da nobena situacija ni nikoli popolnoma enoznačna. Hkrati dobi tudi odgovor na uganko, ki ga je mučila toliko let. Murakami se v zadnjem romanu vrača iz magičnega realizma, ki smo ga pri njem spoznali v obsežni trilogiji 1Q84, v bolj vsakdanje teme in realizem, kakršnega smo srečali na primer v romanu Norveški gozd.

 

Brez tebeBREZ TEBE – Jojo Moyes

PREVERI DOSTOPNOST

Po svetovni uspešnici Ob tebi, v kateri je angleška pisateljica navdušila bralke z ganljivo in simpatično zgodbo o mladem Willu, ki po nesreči z motorjem ostane paraplegik, in njegovi nekonvencionalni negovalki Lou Clark, je avtorica napisala še kar nekaj ravno tako rahločutnih romanov. Pa vendar ni bil noben tako težko pričakovan kot prav nadaljevanje omenjenega romana; nadaljevanje, ki ga je avtorica po lastnih besedah napisala na željo bralcev. Brez tebe nadaljuje zgodbo sedemindvajsetletne Lou, ki se mora sprijazniti z življenjem brez Willa. Po popotovanju po svetu in življenju v Parizu se vrne domov, kjer zapade v tirnice brezciljnosti in žalovanja. Pravzaprav ji je življenje tako odveč, da ko neke noči ponesreči pade s strehe, vsi njeni bližnji mislijo, da je želela storiti samomor. Vsakdan pa se ji nekega dne nepričakovano zaplete, ko sreča osebo, za katero niti v sanjah ne bi pomislila, da obstaja … Pa vendar ji bo prav ta oseba nevede ponovno pomagala najti ravnovesje v življenju.

 

Življenje vilinovŽIVLJENJE VILINOV – Muriel Barbery

PREVERI DOSTOPNOST

Dve punčki sta v nenavadnih okoliščinah najdeni v dveh državah. Maria, vzgajana v majhni vasici v Burgundiji, ima nadnaravne moči pogovarjanja z naravo, v njeni navzočnosti je dežela v blagostanju. Clara, vzgajana v Italiji, je pripeljana v veliko mesto, kjer razvije svoje čudežne zmožnosti igranja na klavir in prek igranja vzpostavi stik z Mario. Obe deklici morata združiti moči, da bosta v prihajajoči vojni z zlimi silami ohranili pri življenju skrivnostne viline in njihovo izročilo ... Nenavaden fantazijski roman, poln liričnosti in magije, je prvi del (načrtovano je nadaljevanje!) in drugi prevedeni roman francoske avtorice Muriel Barbery, ki jo pri nas poznamo po filozofsko obarvanem romanu Eleganca ježa.

 

 

 

Nulta številkaNULTA ŠTEVILKA – Umberto Eco

PREVERI DOSTOPNOST

Kratki roman je poslednji izdani roman v letošnjem letu preminulega italijanskega pisatelja, filozofa in semiotika, ki si je svetovno slavo pridobil z zgodovinskim romanom Ime rože, utrdil pa z romanoma Baudolino in Foucaultovo nihalo. V Nulti številki neuspešni italijanski novinar in pisatelj Colonna, ki je že stopil v svoja petdeseta leta, izpisuje spomine na nenavadne dogodke, ki so se odvili leta 1992. Takrat ga je k sodelovanju povabil Simei, da zanj kot "ghost writer", pisatelj v senci, napiše knjigo - spomine novinarja. Hkrati naj bi mu pomagal izdajati nekakšen "nov, zares resnicoljuben" časopis z naslovom Jutri, ki sicer ne bo nikoli izdan, a za katerega že ima izbrano uredništvo. Ta časopis naj bi pomagal vstopiti v visoke kroge financ in bankirstva njegovemu financerju, komturju Vimercatu - pa čeprav predvsem s tem, da bo zamisel izdajanja tega časopisa opustil. Colonna se tako zaplete v novinarski vsakdan izdelovanja tračarskih novic in umetnega izdelovanja senzacij, hkrati pa bralci izvemo marsikaj (seveda tudi iz kategorije teorij zarote) o italijanski polpretekli zgodovini.

 


pojdi postavi stražarjaPOJDI, POSTAVI STRAŽARJA – Harper Lee

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi prevedeni roman ameriške avtorice, ki se je proslavila z romanom Če ubiješ oponašalca – ali v prejšnjem prevodu, Ne ubijaj slavca – je bil napisan že pred njim, nato ja je kar nekaj let veljal za izgubljenega. Dogajalni čas romana je sredina petdesetih let dvajsetega stoletja in dvajset let za dogodki, opisanimi v romanu Ne ubijaj slavca. Ponovno pripoveduje zgodbo Scout Finch. Medtem ko je v prvem romanu Scout še mlada deklica, ki opazuje svojega očeta, odvetnika Atticusa Fincha pri obrambi temnopoltega mladeniča pred neupravičeno obtožbo posilstva, je v drugem romanu Scout že odrasla ženska, ki že nekaj časa ne živi več v rojstni vasi. Po vrnitvi iz New Yorka domov na podeželje presenečeno ugotavlja, da se tu ni veliko spremenilo – rasizem je še vedno podtalno prisoten pri večini prebivalstva. Kaj kmalu izve, da imata tudi trdni moralni avtoriteti, za kakršni je imela svojega očeta in strica, na črnsko vprašanje dvomljiv pogled … Harper Lee je z romanom Pojdi, postavi stražarja izzvala mnoge ogorčene kritike, saj naj bi roman pod vprašaj postavljal vse vrednote, ki jih je zagovarjal roman Ne ubijaj slavca.

 

Pikov fantPIKOV FANT – Joyce Carol Oates

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ugledne in večkrat nagrajene sodobne ameriške avtorice je v maniri kratke zgodbe izpisana napeta prvoosebna izpoved Andrewa J. Rusha. Andrew je uspešen triinpetdesetletni pisec kriminalnih romanov iz New Jerseya, ki se rad pohvali, da njegove romane opisujejo kot "Stephen King za džentelmene". Pred časom si je, menda zaradi nemira ob nenadnem pisateljskem uspehu, omislil alter ego, Pikovega fanta, pod katerim izdaja mnogo bolj brutalne in sadistične noir kriminalke. Svoje dvojno življenje uspešno skriva tako pred družino kot pred svetom, dokler lepega dne ne prejme obtožbe za plagiatorstvo. Ženska, ki ga obtoži, ga začne obsedati, njegovo življenje pa začne vedno bolj prevzemati njegov drugi jaz, Pikov fant ...

 

(Iz)brane novosti ~ september 16

PREBUJENJE GOSPODICNE PRIMPREBUJENJE GOSPODIČNE PRIM - Natalia Sanmartin Fenollera

PREVERI DOSTOPNOST

Visoko izobražena, visoko krepostna in visoko omikana gospodična Prudenca Prim se v želji po pobegu iz vrveža vsakdanjosti javi na prav nenavadni oglas za zasebno knjižničarko v podeželski vasici Sv. Irenej. Pogoj za delo se namreč glasi: "nositeljice višjih strokovnih in akademskih nazivov izključene". Kmalu ugotovi, da je ta vas zares prav posebna. Otroci, ki se šolajo doma, mirno citirajo klasične pisatelje in so izobraženi v poznavanju likovne umetnosti in teologije, vaščani pa imajo vedno pripravljene kolačke in nasvet za gosta. Počasi spozna, da se nahaja v kraju, ki so ga naselili ubežniki iz sodobnega sveta, da v njem ponovno najdejo moralne in filozofske vrednote, ki smo jih v preteklosti pozabili. Med mnogimi nenavadnimi in načitanimi sovaščani se gospodična Prim počasi prvič počuti sprejeto, pa vendar je pot do njenega sprejetja same sebe - in morebiti tudi ljubezni? - še dolga.

 

Katherine KatherineKATHERINE, KATHERINE – John Green

PREVERI DOSTOPNOST

Imate ljubezenske težave? Ni problema, rešitev je na vidiku - vse, kar morate storiti, je, da vnesete svoje in njene/njegove podatke v edinstveno matematično enačbo, in ta bo namesto vas predvidela, ali se bo zveza obnesla ali ne. Na to vsaj upa Colin, sedemnajstletni nekdanji čudežni deček iz Čikaga, ko ga zapusti že devetnajsto dekle z imenom Katherine po vrsti. Da bi ga čimprej potegnil iz obupa ob koncu zveze, ga prijatelj Hasan prepriča v "roadtrip", potovanje z avtomobilom. Znajdeta se nekje na ameriškem podeželju, kjer dobita svoje prvo počitniško delo pri bogati materi simpatične punce - ki pa ji začuda ni ime Katherine ... Bo tu Colinu uspelo dokončati enačbo in si s tem potrditi, da ga še čaka pomembna prihodnost? Roman avtorja priljubljenih del Krive so zvezde, Kje si, Aljaska in Lažna mesta nas s tem romanom zapelje v lahkotnejše in zabavnejše vode, in po tem, ko bomo pred knjigo preživeli prenekateri trenutek z nasmehom na obrazu, mu tega verjetno ne bomo zamerili.

 

Metalci 94METALCI '94 : POGUBLJENI V ČRNINI - Janis Jonevs

PREVERI DOSTOPNOST

Piše se leto 1994, ko štirinajstletnemu Janisu iz Jelgave v Latviji Dogodek - samomor Kurta Cobaina v oddaljenem Seattlu - spremeni življenje. Iz mirnega, pridnega fanta se spremeni v upornika: odkrije namreč razvijajočo se latvijsko metal sceno. Skupaj s prijatelji začnejo odkrivati znana in manj znana imena v metal glasbi, obiskujejo prve koncerte, začenjajo piti alkohol in kaditi ... Pa vendar se Janisu nenehno zdi, da mednje ne sodi, da bodo vrstniki slej ko prej ugotovili njegovo neznanje, zato si nenehno pomaga z laganjem. Zares, komu se lahko zgodi, da prespi prvi nastop kultne latvijske skupine Skyforger? - kakopak se takih stvari ne prizna ... Pa vendar se z vsakim blefiranjem Janis pogrezne v negotovost in prepričanje, da stoji zunaj, sam. Mladinski roman o odraščanju z vsemi svojimi eksistencialnimi vprašanji, prepleten z enciklopedičnim naborom latvijskih in tudi svetovnih metal skupin ter življenjem mladih tistega časa je leta 2014 prejel nagrado Evropske unije za književnost.

 

midvaMIDVA – David Nicholls

PREVERI DOSTOPNOST

Novi roman angleškega avtorja, pri nas poznanega po leta 2011 prevedenem romanu En dan, ponovno prinaša zgodbo, iskreno in neizprosno, o zgodovini ljubezni nekega para. Prvoosebna pripoved Alberta »Albieja« Petersena, doktorja biokemije v srednjih letih, se prične, ko mu žena po dvajsetih letih skupnega življenja napove skorajšnji odhod. Odločila naj bi se po zadnjem izletu, v katerem si bodo skupaj s sedemnajstletnim sinom ogledali kulturne znamenitosti Evrope. Albert, ki ljubi ženo kot prvi dan, se zave, da je to zadnja možnost, da prepriča ženo, da ostane. Vendar potovanje ne gre, kot si ga je zamislil, poleg tega pa se na potovanju razkrijejo vse napake, ki jih je kljub vsej ljubezni in dobrim namenom doslej zagrešil v odnosu z ženo in sedaj že dodobra odtujenim sinom.

 

 

PolicijaPOLICIJA – Jo Nesbo

PREVERI DOSTOPNOST

Policija je osmi prevedeni kriminalni roman norveškega literarnega zvezdnika, katerega romani iz serije o Harryju Holeu so bili prevedeni v več kot štirideset jezikov in prodani v več kot triindvajset milijonih izvodov. V novem romanu Nesbo nadaljuje v svojem mračnem, neprizanesljivem slogu. Nekdo krvoločno pobija oselske policiste. Policija je zaradi lastne nemoči primorana iz anonimnosti priklicati slavnega detektiva Harryja Holea, ki je bil v zadnjem primeru v romanu Leopard hudo ranjen in zaradi lastne varnosti proglašen za mrtvega. Brutalni umori, ki svoje lovke raztegujejo v preteklost nerešenih policijskih primerov, pa se tudi tokrat dotaknejo Harryja, njegovih kolegov in bližnjih. V igri zavajanj in odsotnosti vsakršnih indicev policija tava v temi, medtem pa krvoločni morilec stopnjuje svoj tempo ...

 

 

Modrijanov strahMODRIJANOV STRAH : DRUGI DAN KRALJEMORČEVE KRONIKE – Patrick Rothfuss

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi del Kraljemorčeve kronike nadaljuje zgodbo junaka Kvotheja, postavljeno v fantazijski svet Civilizacije po dolgem in počez. Medtem ko prvi del serije z naslovom Ime vetra opisuje njegovo življenje na Univerzi v Skupnosti dežel, v drugem delu sledimo Kvotheju na doživetij polnem popotovanju stran od poznane civilizacije proti oddaljenemu Nevihtnemu gorovju. Na poti Kvothe reši bogatega vladarja pred gotovo smrtjo, zadano od lastnega zdravilca, se nauči ljubezni pri Felurijanki, vilski nesmrtnici, ki s svojo močjo ugonablja moške, ter bojevanja pri enigmatičnih Amircih na robu poznanega sveta. Pri tem košček za koščkom spoznava skrivnost o Čendrijancih, demonskem plemenu, ki mu je pobilo družino. Do resnice pa je še dolga pot ... Nova fantazijska saga ameriškega pisatelja bo pisana na kožo vsem, ki ste brali cikel Igra prestolov G. R. R. Martina - tudi Martin sam je javno izpostavil, da je Modrijanov strah prebral v enem samem dnevu.

 

(Iz)brane novosti ~ maj 2016

Vsa ta nevidna svetlobaVSA TA NEVIDNA SVETLOBA – Anthony Doerr

PREVERI DOSTOPNOST

Zgodovinski roman ameriškega avtor nam pripoveduje zgodbo dveh otrok med drugo svetovno vojno. Pa vendar, to ni le še en vojni roman. Skozi čudovito spleteno jezik, poln poezije, spoznavamo življenji nemškega dečka Wernerja, nadarjenega za tehniko, ki se pred vojno pridruži elitni šoli, ter slepe francoske deklice Marie-Laure, ki zbeži iz okupiranega Pariza k stricu na deželo. V letu konca vojne 1944 se oba, deček in deklica, znajdeta v istem mestu, v katerem kljub kapitulaciji večine ostalih okupiranih krajev v Franciji še vedno vztraja vojna. Njuni življenji se nepredvidljivo povežeta … Skozi občuteno napisano pripoved spoznavamo vojno tako s strani vojaka kot okupiranega ljudstva, ter mnoge življenjske odločitve, ki sta jih bili primorani sprejemati obe strani. Za roman Vsa ta nevidna svetloba je Doerr v letu 2014 prejel Pulitzerjevo nagrado za literaturo.

 

 

Moj MihaelMOJ MIHAEL – Amos Oz

PREVERI DOSTOPNOST

Moj Mihael je drugi roman zelo branega izraelskega pisatelja, ki je izvorno izšel že daljnega leta 1968. V njem se pisatelj postavi v kožo jeruzalemske ženske, izobraženke Hane Gonen. Ta pripoveduje zgodbo o zgodovini svojega zakona z Mihaelom. Spoznala sta se pred desetimi leti kot študenta, hitro po tem sta se poročila in dobila otroka. Ona energična, on miren in preudaren, kar ga skozi čas oddaljuje od žene. Nemirna in nesrečna v zakonu, Hana v tem počasnem in tenkočutno napisanem psihološkem romanu razmišlja o razmerju z Mihaelom in svojih odločitvah, pravih in napačnih. Zakaj začne razpadati neko razmerje, se sprašuje Oz v romanu, za katerega priznava, da si ga sedaj, ko je toliko starejši, ne bi upal napisati iz ženskega zornega kota. Amos Oz si je svetovno slavo pridobil z romanom Zgodba o ljubezni in temini, avtobiografsko zgodbo o svojem otroštvo v kibucu, za svoje delo pa je doslej požel mnogo priznanj in uglednih literarnih nagrad. 

 

 

Moč ženskeMOČ ŽENSKE : IZZA MASKE – Louisa May Alcott

PREVERI DOSTOPNOST

Angleško podeželje okrog leta 1850. Plemiška družina Coventry uživa brezskrbno, lenobno življenje, ki se pritiče aristokratom. Ker se spodobi, da imajo mlada dekleta guvernante, 16-letni hčeri priskrbijo guvernanto, mlado Škotinjo Jean Muir. Njen prihod vzburka čustva dotlej umirjene družine, saj s svojimi sposobnostmi nase magnetično pritegne vse, predvsem pa moške v svoji okolici. A nihče ne ve, da dekle skriva marsikatero skrivnost ... Novela ameriške avtorice, je izvorno izšla že leta 1866. Zaradi za tisti čas sporne tematizacije družbenih razlik in boja za vzpon po družbeni lestvici je svoje čase vzpodbudila mnogo raznovrstnih kritičnih recenzij, sama zgodba pa s svojo mojstrsko stopnjevano napetostjo pritegne bralca še dandanes. Louisa May Alcott je ameriška avtorica, ki je svoj pisateljski opus ustvarjala med leti 1849 in 1888. Njeno najbolj poznano delo je mladinski roman Male ženske, ki spada v trilogijo skupaj z romanoma Mali moški in vsi Jojinini fantje. Moč ženske : Izza maske pa sodi med novele, ki jih je objavila pod psevdonimom A. M. Barnard.

 

 

Sreča ni popolnaSREČA NI POPOLNA - Vicenç Pagès Jordà

PREVERI DOSTOPNOST

Sedem poglavij, sedem izrezov iz življenja Katalonca Àngela Maurija med leti 1971 in 2003. V njih spremljamo Àngela v trenutkih nekakšnih osebnih prelomnic, vse od incidenta z raztresenimi frnikulami pri sedmih letih, političnega udejstvovanja in ljubezni pri dvajsetih, pa do dogajanja ob njegovi prezgodnji smrti. S pretanjenimi opisi situacij Vicenç Pagès Jordà v vsakem izrezu ulovi zorni kot pripovedovalca v različnih starostnih razdobjih, pri tem pa niha med izpovednim prvoosebnim in objektivnim tretjeosebnim pripovedovalcem. Slogovno izpiljena pripoved z mnogimi kulturnimi in pop referencami določenega časa pripoveduje zgodbo posameznika, katerega življenje ni v ničimer posebno, njen potek pa najbrž označuje citat "sreča ni popolna, manj ...", ki skozi življenje obseda Àngela. Katalonski avtor je pred mesecem dni gostoval v Sloveniji, kjer je predstavljal svoj najnovejši roman Pismo angleški kraljici, kratki zgodovinski roman, ki smo ga v tej rubriki že predstavili.

 

 


Stran 1 od 7

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< December 2018 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  4  5  6  7  8  9
101213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?