Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si
(Iz)brane novosti


(Iz)brane novosti ~ september 16

PREBUJENJE GOSPODICNE PRIMPREBUJENJE GOSPODIČNE PRIM - Natalia Sanmartin Fenollera

PREVERI DOSTOPNOST

Visoko izobražena, visoko krepostna in visoko omikana gospodična Prudenca Prim se v želji po pobegu iz vrveža vsakdanjosti javi na prav nenavadni oglas za zasebno knjižničarko v podeželski vasici Sv. Irenej. Pogoj za delo se namreč glasi: "nositeljice višjih strokovnih in akademskih nazivov izključene". Kmalu ugotovi, da je ta vas zares prav posebna. Otroci, ki se šolajo doma, mirno citirajo klasične pisatelje in so izobraženi v poznavanju likovne umetnosti in teologije, vaščani pa imajo vedno pripravljene kolačke in nasvet za gosta. Počasi spozna, da se nahaja v kraju, ki so ga naselili ubežniki iz sodobnega sveta, da v njem ponovno najdejo moralne in filozofske vrednote, ki smo jih v preteklosti pozabili. Med mnogimi nenavadnimi in načitanimi sovaščani se gospodična Prim počasi prvič počuti sprejeto, pa vendar je pot do njenega sprejetja same sebe - in morebiti tudi ljubezni? - še dolga.

 

Katherine KatherineKATHERINE, KATHERINE – John Green

PREVERI DOSTOPNOST

Imate ljubezenske težave? Ni problema, rešitev je na vidiku - vse, kar morate storiti, je, da vnesete svoje in njene/njegove podatke v edinstveno matematično enačbo, in ta bo namesto vas predvidela, ali se bo zveza obnesla ali ne. Na to vsaj upa Colin, sedemnajstletni nekdanji čudežni deček iz Čikaga, ko ga zapusti že devetnajsto dekle z imenom Katherine po vrsti. Da bi ga čimprej potegnil iz obupa ob koncu zveze, ga prijatelj Hasan prepriča v "roadtrip", potovanje z avtomobilom. Znajdeta se nekje na ameriškem podeželju, kjer dobita svoje prvo počitniško delo pri bogati materi simpatične punce - ki pa ji začuda ni ime Katherine ... Bo tu Colinu uspelo dokončati enačbo in si s tem potrditi, da ga še čaka pomembna prihodnost? Roman avtorja priljubljenih del Krive so zvezde, Kje si, Aljaska in Lažna mesta nas s tem romanom zapelje v lahkotnejše in zabavnejše vode, in po tem, ko bomo pred knjigo preživeli prenekateri trenutek z nasmehom na obrazu, mu tega verjetno ne bomo zamerili.

 

Metalci 94METALCI '94 : POGUBLJENI V ČRNINI - Janis Jonevs

PREVERI DOSTOPNOST

Piše se leto 1994, ko štirinajstletnemu Janisu iz Jelgave v Latviji Dogodek - samomor Kurta Cobaina v oddaljenem Seattlu - spremeni življenje. Iz mirnega, pridnega fanta se spremeni v upornika: odkrije namreč razvijajočo se latvijsko metal sceno. Skupaj s prijatelji začnejo odkrivati znana in manj znana imena v metal glasbi, obiskujejo prve koncerte, začenjajo piti alkohol in kaditi ... Pa vendar se Janisu nenehno zdi, da mednje ne sodi, da bodo vrstniki slej ko prej ugotovili njegovo neznanje, zato si nenehno pomaga z laganjem. Zares, komu se lahko zgodi, da prespi prvi nastop kultne latvijske skupine Skyforger? - kakopak se takih stvari ne prizna ... Pa vendar se z vsakim blefiranjem Janis pogrezne v negotovost in prepričanje, da stoji zunaj, sam. Mladinski roman o odraščanju z vsemi svojimi eksistencialnimi vprašanji, prepleten z enciklopedičnim naborom latvijskih in tudi svetovnih metal skupin ter življenjem mladih tistega časa je leta 2014 prejel nagrado Evropske unije za književnost.

 

midvaMIDVA – David Nicholls

PREVERI DOSTOPNOST

Novi roman angleškega avtorja, pri nas poznanega po leta 2011 prevedenem romanu En dan, ponovno prinaša zgodbo, iskreno in neizprosno, o zgodovini ljubezni nekega para. Prvoosebna pripoved Alberta »Albieja« Petersena, doktorja biokemije v srednjih letih, se prične, ko mu žena po dvajsetih letih skupnega življenja napove skorajšnji odhod. Odločila naj bi se po zadnjem izletu, v katerem si bodo skupaj s sedemnajstletnim sinom ogledali kulturne znamenitosti Evrope. Albert, ki ljubi ženo kot prvi dan, se zave, da je to zadnja možnost, da prepriča ženo, da ostane. Vendar potovanje ne gre, kot si ga je zamislil, poleg tega pa se na potovanju razkrijejo vse napake, ki jih je kljub vsej ljubezni in dobrim namenom doslej zagrešil v odnosu z ženo in sedaj že dodobra odtujenim sinom.

 

 

PolicijaPOLICIJA – Jo Nesbo

PREVERI DOSTOPNOST

Policija je osmi prevedeni kriminalni roman norveškega literarnega zvezdnika, katerega romani iz serije o Harryju Holeu so bili prevedeni v več kot štirideset jezikov in prodani v več kot triindvajset milijonih izvodov. V novem romanu Nesbo nadaljuje v svojem mračnem, neprizanesljivem slogu. Nekdo krvoločno pobija oselske policiste. Policija je zaradi lastne nemoči primorana iz anonimnosti priklicati slavnega detektiva Harryja Holea, ki je bil v zadnjem primeru v romanu Leopard hudo ranjen in zaradi lastne varnosti proglašen za mrtvega. Brutalni umori, ki svoje lovke raztegujejo v preteklost nerešenih policijskih primerov, pa se tudi tokrat dotaknejo Harryja, njegovih kolegov in bližnjih. V igri zavajanj in odsotnosti vsakršnih indicev policija tava v temi, medtem pa krvoločni morilec stopnjuje svoj tempo ...

 

 

Modrijanov strahMODRIJANOV STRAH : DRUGI DAN KRALJEMORČEVE KRONIKE – Patrick Rothfuss

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi del Kraljemorčeve kronike nadaljuje zgodbo junaka Kvotheja, postavljeno v fantazijski svet Civilizacije po dolgem in počez. Medtem ko prvi del serije z naslovom Ime vetra opisuje njegovo življenje na Univerzi v Skupnosti dežel, v drugem delu sledimo Kvotheju na doživetij polnem popotovanju stran od poznane civilizacije proti oddaljenemu Nevihtnemu gorovju. Na poti Kvothe reši bogatega vladarja pred gotovo smrtjo, zadano od lastnega zdravilca, se nauči ljubezni pri Felurijanki, vilski nesmrtnici, ki s svojo močjo ugonablja moške, ter bojevanja pri enigmatičnih Amircih na robu poznanega sveta. Pri tem košček za koščkom spoznava skrivnost o Čendrijancih, demonskem plemenu, ki mu je pobilo družino. Do resnice pa je še dolga pot ... Nova fantazijska saga ameriškega pisatelja bo pisana na kožo vsem, ki ste brali cikel Igra prestolov G. R. R. Martina - tudi Martin sam je javno izpostavil, da je Modrijanov strah prebral v enem samem dnevu.

 

(Iz)brane novosti ~ maj 2016

Vsa ta nevidna svetlobaVSA TA NEVIDNA SVETLOBA – Anthony Doerr

PREVERI DOSTOPNOST

Zgodovinski roman ameriškega avtor nam pripoveduje zgodbo dveh otrok med drugo svetovno vojno. Pa vendar, to ni le še en vojni roman. Skozi čudovito spleteno jezik, poln poezije, spoznavamo življenji nemškega dečka Wernerja, nadarjenega za tehniko, ki se pred vojno pridruži elitni šoli, ter slepe francoske deklice Marie-Laure, ki zbeži iz okupiranega Pariza k stricu na deželo. V letu konca vojne 1944 se oba, deček in deklica, znajdeta v istem mestu, v katerem kljub kapitulaciji večine ostalih okupiranih krajev v Franciji še vedno vztraja vojna. Njuni življenji se nepredvidljivo povežeta … Skozi občuteno napisano pripoved spoznavamo vojno tako s strani vojaka kot okupiranega ljudstva, ter mnoge življenjske odločitve, ki sta jih bili primorani sprejemati obe strani. Za roman Vsa ta nevidna svetloba je Doerr v letu 2014 prejel Pulitzerjevo nagrado za literaturo.

 

 

Moj MihaelMOJ MIHAEL – Amos Oz

PREVERI DOSTOPNOST

Moj Mihael je drugi roman zelo branega izraelskega pisatelja, ki je izvorno izšel že daljnega leta 1968. V njem se pisatelj postavi v kožo jeruzalemske ženske, izobraženke Hane Gonen. Ta pripoveduje zgodbo o zgodovini svojega zakona z Mihaelom. Spoznala sta se pred desetimi leti kot študenta, hitro po tem sta se poročila in dobila otroka. Ona energična, on miren in preudaren, kar ga skozi čas oddaljuje od žene. Nemirna in nesrečna v zakonu, Hana v tem počasnem in tenkočutno napisanem psihološkem romanu razmišlja o razmerju z Mihaelom in svojih odločitvah, pravih in napačnih. Zakaj začne razpadati neko razmerje, se sprašuje Oz v romanu, za katerega priznava, da si ga sedaj, ko je toliko starejši, ne bi upal napisati iz ženskega zornega kota. Amos Oz si je svetovno slavo pridobil z romanom Zgodba o ljubezni in temini, avtobiografsko zgodbo o svojem otroštvo v kibucu, za svoje delo pa je doslej požel mnogo priznanj in uglednih literarnih nagrad. 

 

 

Moč ženskeMOČ ŽENSKE : IZZA MASKE – Louisa May Alcott

PREVERI DOSTOPNOST

Angleško podeželje okrog leta 1850. Plemiška družina Coventry uživa brezskrbno, lenobno življenje, ki se pritiče aristokratom. Ker se spodobi, da imajo mlada dekleta guvernante, 16-letni hčeri priskrbijo guvernanto, mlado Škotinjo Jean Muir. Njen prihod vzburka čustva dotlej umirjene družine, saj s svojimi sposobnostmi nase magnetično pritegne vse, predvsem pa moške v svoji okolici. A nihče ne ve, da dekle skriva marsikatero skrivnost ... Novela ameriške avtorice, je izvorno izšla že leta 1866. Zaradi za tisti čas sporne tematizacije družbenih razlik in boja za vzpon po družbeni lestvici je svoje čase vzpodbudila mnogo raznovrstnih kritičnih recenzij, sama zgodba pa s svojo mojstrsko stopnjevano napetostjo pritegne bralca še dandanes. Louisa May Alcott je ameriška avtorica, ki je svoj pisateljski opus ustvarjala med leti 1849 in 1888. Njeno najbolj poznano delo je mladinski roman Male ženske, ki spada v trilogijo skupaj z romanoma Mali moški in vsi Jojinini fantje. Moč ženske : Izza maske pa sodi med novele, ki jih je objavila pod psevdonimom A. M. Barnard.

 

 

Sreča ni popolnaSREČA NI POPOLNA - Vicenç Pagès Jordà

PREVERI DOSTOPNOST

Sedem poglavij, sedem izrezov iz življenja Katalonca Àngela Maurija med leti 1971 in 2003. V njih spremljamo Àngela v trenutkih nekakšnih osebnih prelomnic, vse od incidenta z raztresenimi frnikulami pri sedmih letih, političnega udejstvovanja in ljubezni pri dvajsetih, pa do dogajanja ob njegovi prezgodnji smrti. S pretanjenimi opisi situacij Vicenç Pagès Jordà v vsakem izrezu ulovi zorni kot pripovedovalca v različnih starostnih razdobjih, pri tem pa niha med izpovednim prvoosebnim in objektivnim tretjeosebnim pripovedovalcem. Slogovno izpiljena pripoved z mnogimi kulturnimi in pop referencami določenega časa pripoveduje zgodbo posameznika, katerega življenje ni v ničimer posebno, njen potek pa najbrž označuje citat "sreča ni popolna, manj ...", ki skozi življenje obseda Àngela. Katalonski avtor je pred mesecem dni gostoval v Sloveniji, kjer je predstavljal svoj najnovejši roman Pismo angleški kraljici, kratki zgodovinski roman, ki smo ga v tej rubriki že predstavili.

 

 

(Iz)brane novosti ~ april 2016

Babica vas pozdravljaBABICA VAS POZDRAVLJA IN SE OPRAVIČUJE – Fredrik Backman

PREVERI DOSTOPNOST

Elsa je skoraj osem let stara deklica. Za svoja leta je zelo zrela, kar pa je, kot pravijo odrasli, samo drug izraz za "strašansko težavna za svoja leta". Skupaj s pisano druščino sosedov živi v skupnosti najemniških stanovanj. Z babico, svojo superjunakinjo, se skupaj podajata v pravljično deželo Miamas, ki jo je babica ustvarila posebej zanju. Kljub svoji modrosti in branju veliko kakovostne literature (Harryja Potterja in stripov o Supermanu ter Možeh X) pa po babičini smrti Elsa ugotovi, da še marsičesa ne ve. Babica jo namreč pred smrtjo pošlje na lov na zaklad, ki deklico skozi spoznavanje življenjskih zgodb sosedov, mame in babice vodi po poti odraščanja. In do ugotovitve, da najboljše pravljice niso nikoli popolnoma resnične in nikoli popolnoma izmišljene.

Topel in z obilico humorja napisan roman avtorja Moža z imenom Ove nam prepričljivo prikaže svet, kot ga vidi sedemletna deklica, ki si okolico, ljudi in dogodke osmišlja s pomočjo pravljičnega sveta. 

 

In dobila je krilaIN DOBILA JE KRILA – Sue Monk Kidd

PREVERI DOSTOPNOST

Pred nami je tretji prevedeni roman ameriške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila z romanoma Skrivno življenje čebel (slov. prevod 2007) in Prestol morske deklice (slov. prevod 2006). V novoizdalem romanu se vrača na tematiko, o kateri je pisala že v romanu Skrivno življenje čebel, to je boj za enakopravnost črncev na ameriškem jugu. V romanu spremljamo življenjsko zgodbo dveh sester Grimke, Sarah in Nine, hčera bogatih plantažnikov v ameriškem mestu Charleston v začetku devetnajstega stoletja. Zgodba, ki se opira na resnična zgodovinska dejstva, nam pripoveduje o prvih ženskah, ki sta javno zavračali suženjstvo, pa tudi prvih feministkah na ameriškem jugu. Spremljamo trideset let v življenju Sarah Grimke, ki od tedaj, ko za enajsti rojstni dan dobi sužnjo Pokoro, mnogo let neuspešno želi spremeniti svojo usodo, imeti poklic in misliti s svojo glavo. Vzporedno vseskozi sledimo še zgodbi Sarine sužnje Pokore, ki jo s Saro od mladih let druži nekakšno prijateljstvo, in skozi katero izvemo marsikaj o krutih razmerah, v katerih so živeli sužnji v tistem času.

Občuteno napisana zgodba, ki nam poleg temne, pa vendar ne povsem črno-bele zgodovine suženjstva v Ameriki pokaže še nezavidljiv položaj žensk v družbi še pred kratkimi dvesto leti.

 

marsovecMARSOVEC – Andy Weir

PREVERI DOSTOPNOST

Znanstvenofantastični roman ameriškega avtorja je po zaslugi z mnogimi nominacijami za oskarja ovenčanega holivudskega filma The Martian, posnetega po njem, nemudoma postal uspešnica. Sama zgodba romana pravzaprav ni fantastična – pripoveduje zgodbo o človeku, Američanu Marku Watneyu, ki ga skupaj z ekipo astronavtov pošljejo na raziskovalno odpravo na Mars. Tam pa se zalomi – zaradi nenadnega viharja, na katerega ne odreagirajo dovolj hitro, Mark ostane ujet na Marsu, prepuščen smrti. Ekipa, prepričana, da je Mark umrl, je varno na poti domov na zemljo, ko se Mark prebudi iz nezavesti in se zave, da je sam. Njegovo preživetje na Marsu postane odvisno od njegove lastne iznajdljivosti. Od tu naprej spremljamo njegove dnevniške zapise med drugim o poskusih, kako pridelovati krompir v bivalnem kontejnerju, o izletih po Marsu, spretnostih pridelovanja kisika in vode … Vse za to, da se ohrani pri življenju do naslednje načrtovane odprave na Mars, ko bi ga lahko rešili.

Dnevniški zapisi Marka Watneya so polni dovtipov in humorja, ki ga ohranja tudi v najbolj brezupnih situacijah, hkrati pa nam kažejo podobo nekakšnega Robinsona Crusoea moderne dobe, ki si iz najbolj neverjetnih pripomočkov  izdeluje orodje preživetja. Pa vendar, mu bo uspelo?

 

TeminaTEMINA – Gillian Flynn

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji prevedeni kriminalni roman ameriške avtorice je, ravno tako kot prejšnja dva, Ni je več in Ostrina, v hipu postal uspešnica. Mračni psihološki roman, po katerem je bil lani posnet film z Charlize Theron v glavni vlogi, nam pripoveduje zgodbo tridesetletne Libby Day, ki se odvija petindvajset let po grozljivem zločinu. Neke noči leta 1985 nekdo s sekiro pobije njeno mamo in eno sestrico, drugo sestrico pa zaduši. Za umore obtožijo in zaprejo Libbyjinega brata Bena, petnajstletnika, ki zaradi svoje drugačnosti pade v splošno nemilost. Danes, petindvajset let kasneje, je Libby čustveno uničena ženska, ki se trudi iz zavesti odstraniti vsako misel na pokol in brata Bena, katerega je s svojim pričanjem pomagala spraviti v zapor. Šele ko ji zmanjka denarja – vsa ta leta je namreč živela od miloščine, denarja, ki ga je dobivala od ljudi, ki so sočustvovali z njeno tragedijo – se mora izvleči iz otopelosti. Ravno v tem času ji čudaški klub ljubiteljev zločinov, ki ga posebej zanima njen primer, ponudi plačilo za vsak podatek o njeni družini ter za pogovor z očetom in bratom v zaporu. Libby, ki se ji to zdi lahko zaslužen denar, se tako potopi v žalostno zgodovino svoje družine, kjer odkrije marsikaj doslej zakritega.

 

slolvenski klasiki1SLOLVENSKI KLASIKI 1 : [ZGODBE IZ DOLINE NETFLORJANSKE] – Boštjan Gorenc

PREVERI DOSTOPNOST

Prav posebna leposlovna novost je nastala izpod peresa slovenskega prevajalca in stand-up komika Boštjana Gorenca – Pižame. Z nekakšno literarno dekonstrukcijo nekaterih – kot nam pove že sam naslov – kanoniziranih del slovenskih pisateljev mladini na svež, duhovit in inovativen način predstavi tematiko, ki jim v šolah največkrat povzroča sive lase. Avtor tako na podlagi zgodbe Prešernovih pesmi, Cankarjeve Na klancu in še mnogih drugih tekstov sestavi zapise, kot bi si jih pisatelji dopisovali na družbenih omrežjih: sledijo si zapisi na Facebooku, v kateri se osebi Mladenič Prelepi in Uršika Zala izmenjujeta vtise o plesu, tvitanje, dopisovanje po elektronski pošti in sms-ih …

S tem Gorenc ustvari unikatno zmes, ki morda na prvi pogled res nima veliko skupnega s prvotnimi besedili, pa vendar bo vsem tistim, ki ste v koraku s sodobnimi družbenimi omrežji in so vam vsaj malo poznana dela klasikov, ki si jih sposoja, ustvaril nekaj lepih uric, ki jih boste preživeli s hudomušnim nasmehom na obrazih. Tiste ostale pa bo v najboljšem primeru verjetno spodbudil k ponovnem branju teh zgodb, da boste vedeli, kaj vsi tisti oblački in sličice v besedilu pomenijo.  

 

kotlar-krojac-vojak-vohunKOTLAR, KROJAČ VOJAK, VOHUN – John le Carré

PREVERI DOSTOPNOST

V slovenščino smo končno prejeli eno izmed velikih del vohunskega romana – kultni roman John le Carréja, angleškega velemojstra vohunskega romana. Doslej je bilo v slovenščino sicer že prevedeno večina njegovega opisa, manjkalo pa je ravno najbolj znano delo Kotlar, krojač, vojak, vohun, ki ga je Carre napisal leta 1974. Vohunski roman se začne odvijati leta 1973, na vrhuncu hladne vojne, v deškem internatu. Na Thursgoodovo šolo neke noči pride skrivnostni novi učitelj Jim Prideaux. Na drugem koncu Anglije pa George Smiley, upokojeni šef Cirkusa, britanske obveščevalne službe sprejme nalogo, da poišče ruskega agenta, dvojnega agenta sovjetske KGB.

Zapleten roman, mojstrsko preveden s strani Sovretove nagrajenke Mojce Kranjc, v katerem ne manjka vohunskih spletk in preobratov, je že leta 2011 dobil svojo uspešno filmsko priredbo z Garyjem Oldmanom, Colinom Firthom, Tomom Hardyjem, Markom Strongom in Benedictom Cumberbatchem v glavnih vlogah.

 

 

(Iz)brane novosti ~ februar 2016

StonerSTONER – John Williams

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ameriškega pisatelja je petdeset let po izidu doživel nesluteno slavo in bil nemudoma predlagan za klasiko ameriške literature. Besedilo, ki se vsebinsko spogleduje z označbo akademski roman, pripoveduje  o življenjski poti profesorja književnosti Williama Stonerja. Od rojstva v kmečki družini, študija kmetijstva, nato pa književnosti, do nesrečnega zakona in izredne profesure na univerzi je Stonerjevo življenje premočrtno, njegovo udejstvovanje v njem pa je le pasivno prepuščanje okoliščinam, katere nima moči in volje spremeniti. Izjema je morda njegova ljubezen do literature, ki ga proti volji staršev privede do študija književnosti in mu daje nekakšen smisel v življenju. Stoner je nekakšen antijunak, mnogi ga imajo za antipod Fitzgeraldovega Gatsbyja. Njegov notranji svet in dejanja so nam s pretanjenimi opisi nenehno v uvid, zato nam daje v marsikaterem trenutku misliti – tudi o sebi in svojem odnosu do življenja.

 

Bledomodra ženska pisavaBLEDOMODRA ŽENSKA PISAVA – Franz Werfel

PREVERI DOSTOPNOST

Petdesetletni vodja oddelka - kar je brez dvoma zelo visoka državna funkcija - z junaškim imenom Leonidas nekega dne prejme pismo. Bledomodra ženska pisava mu pove, da je to pismo njegove nekdanje ljubimke, "intelektualne Izraelitke" Vere. Drugo pismo v osemnajstih letih, kar se je z njo spozabil. In prevaral svojo mlado, od sebe veliko mlajšo ženo Amelie, tedaj najbogatejšo dedinjo na Dunaju. Medtem ko je Leon, kot mu pravi Amelie, prvo pismo raztrgal, čeprav ga je hotel odpreti, drugo pismo prebere - čeprav ga je hotel raztrgati. Droben trenutek, katerega posledice bodo Leonidasu spremenile prihodnost. Če jim bo dopustil. Rahločutno in hkrati silovito napisana zgodba, ki jo prebereš na dušek, njeni odmevi pa odzvanjajo še lep čas.

 

Prikriti junakPRIKRITI JUNAK – Mario Vargas Llosa

PREVERI DOSTOPNOST

Najnovejši roman z Nobelovo nagrado za literaturo ovenčanega perujskega pisatelja se v nasprotju z preteklimi romani spogleduje z lahkotnejšim, sproščenejšim načinom zapisa zgodbe. V barviti, s humorjem in čustvi obarvani pripovedi spremljamo zgodbi dveh Perujcev, moških srednjih let tik pred upokojitvijo. Kljub temu da se moška ne poznata in živita v povsem drugačnih razmerah – eden je direktor družinskega avtoprevozniškega podjetja, drugi je ekonomist s srcem umetnika, se oba zapleteta v nesrečno situacijo, ki si je nista zakrivila sama. Prvi, avtoprevoznik, nekega dne dobi pismo, v kateri mu – po vsej verjetnosti mafija – v zameno za mesečni znesek obljublja varnost, v nasprotnem primeru mu preti nevarnost. Drugega moža tik pred upokojitvijo preseneti njegov bogati 80-letni šef z izjavo, da se bo poročil – in to z trideset let mlajšo služabnico na njegovem domu. Prvi moški z vztrajanjem, da mafiji ne bo plačal niti beliča, drugi pa z trmastim vztrajanjem, da kljub grožnjam ne bo pomagal pri razveljavitvi poroke v prid šefovih malopridnih sinov, dokazujeta, da je človek lahko junak tudi v malih vsakodnevnih bitkah, če se le zavzame za to, kar je prav.

 

Besede nad oblakiBESEDE NAD OBLAKI – Evald Flisar

PREVERI DOSTOPNOST

Pričujoče besedilo je že osemnajsti roman po vrsti slovenskega pisatelja, pesnika, prevajalca, dramatika in urednika Evalda Flisarja. V osemnajstih poglavjih tega dialoškega romana se pred nami razprostre osemnajst zgodb, pogovorov med zakonci, ljubimci, znanci in neznanci na letalu na čezoceanskem letu proti Singapurju. Pogovori, ki se iz začetnih vljudnih fraz povečini končajo v sporih ali šokantnih razkritjih, nas peljejo skozi množico eksistencialnih, filozofskih, pa tudi povsem vsakdanjih, intimnih vprašanj. Dvanajsturni let, v katerem kot grožnja vseskozi visi v zraku možnost strmoglavljenja, v ljudeh odpira zaklenjene skrivnosti in skrite misli, konča pa se v negotovosti – bodo preživeli ali strmoglavili?

 

 

Projekt otrokPROJEKT OTROK – Graeme Simsion

PREVERI DOSTOPNOST

Po v letu 2014 prevedeni uspešnici Projekt Rosie smo letos dobili nadaljevanje romana avstralskega pisatelja Graema Simsiona o simpatičnem univerzitetnem profesorju Donu z blagim aspergerjevim sindromom. Ker mu bolezen zaradi popolnega nerazumevanja empatije, čustev in večpomenskih izrazov marsikatero navadno življenjsko situacijo naredi najmanj težavno, marsikdaj pa kar katastrofalno, se Don tudi v nadaljevanju trudi s pomočjo načrtovanja in empiričnih izračunov urediti življenje tako, da bosta z novo ljubeznijo Rosie živela čim bolj normalno življenje. Sploh pa sedaj, ko je na poti otrok. Nova nepredvidljiva situacija ga namreč spravi v hudo težavno situacijo, ki mu grozi, da morda izgubi celo Rosie. Topel in z mnogo humorja obarvan roman, v katerem se večkrat od srca nasmejimo, hkrati pa z vsem srcem navijamo za v svetu izgubljenega Dona.

 

Klic angelaKLIC ANGELA – Guillaume Musso

PREVERI DOSTOPNOST

Šesti v slovenščino prevedeni roman francoskega pisatelja pred nas razgrinja zgodbo, ki bi se povsem lahko zgodila vsakemu izmed nas: dva neznanca, moški in ženska, na polnem letališču pred božičnimi prazniki po nesreči zamenjata mobilna telefona. To ugotovita, ko je že prepozno in sta vsak na svoji celini: on v San Franciscu, ona v Franciji. Radovednost ju žene, da začneta en drugemu pregledovati telefone; ona odkrije, da je on znani kuharski mojster, ki se je po ločitvi umaknil iz oči javnosti, on odkrije, da je ona cvetličarka s skrito temno preteklostjo. Ko pa se začne poglabljati v to preteklost, začne razkrivati nevarno skrivnost, ki ju že dalj časa povezuje – in s tem oba spravi v nevarnost.

 

(Iz)brane novosti ~ januar 2016

Če ubiješ oponašalcaČe ubiješ oponašalca – Harper Lee

PREVERI DOSTOPNOST

Nov prevod ameriške klasike izpod peresa avtorice Harper Lee, ki je bila v slovenščino prevedena že sredi šestdesetih let (takrat je izšla pod naslovom Ne ubijaj slavca v prevodu Janeza Sivca; pod tokratni prevod se je podpisala Polona Glavan), nam pripoveduje zgodbo, postavljeno v trideseta leta prejšnjega stoletja v majhno mestece ameriškega juga. Iz ust deklice, osemletne odvetnikove hčerke Scout, se pred nami vzpostavi svet rasizma, pravičnosti in predsodkov, kakršni so vladali v ameriškem jugu v času po veliki gospodarski krizi. Pripovedovalkin oče, Atticus Finch, kljub obsojanju okolice brani temnopoltega Toma Robinsona, ki naj bi posilil mlado belko Mayello Evel. Zaradi svoje razvpitosti se sojenje nenehno pojavlja tudi v sicer brezskrbnem življenju mlade Scout. Po romanu je bil že leta 1963 posnet tudi film, ki je požel veliko pozitivnih kritik in tri oskarje.

 

 

Zadnje ljubezensko pismo

Zadnje ljubezensko pismo – Jojo Moyes

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji v slovenščino prevedeni roman priljubljene angleške pisateljice, že prevedena sta romana Ob tebi in Skupaj, nas popelje v šestdeseta leda dvajsetega stoletja. Takrat se je namreč odvijala ljubezenska zgodba, ki jo z odkritjem ljubezenskega pisma po naključju odkrije mlada novinarka Ellie. Razkrivati se začne nenavadna ljubezenska zgodba med novinarjem in nekdanjim vojnim dopisnikom Anthonyjem ter Jennifer Stirling, poročeno žensko višjega stanu. Zgodba pa je bolj zapletena, kot se zdi, kajti Jennifer se nekega dne prebudi v bolnišnici brez spominov na preteklost. Po naključnem odkritju ljubezenskega pisma, naslovljenega nanjo, se poda na trnovo pot razkrivanja preteklosti, odnosa z možem in iskanja identitete ljubimca. Knjiga je leta 2011 prejela britansko nagrado za najboljši ljubezenski roman leta.

 

Kit na plažiKit na plaži – Vinko Möderndorfer

PREVERI DOSTOPNOST

Vinko Möderndorfer je v Celju rojeni pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, poleg tega pa še gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Piše za otroke, mladino in odrasle bralce, Kit na plaži pa je njegov drugi mladinski roman. Kit na plaži je, prav tako kot njegov prvi mladinski roman Kot v filmu, napisan v razgibanem in duhovitem slogu, s katerim se Möderndorfer loteva tudi resnejših tem in jih tako naredi bližje in lažje sprejemljive mlademu bralcu. Tokrat spremljamo najstnico Niko, ki se v zadnjem letu osnovne šole preseli v Ljubljano. S svojo inteligenco, navihanostjo in zgovornostjo si hitro pridobi priljubljenost, vendar svojim novim prijateljem skriva velik del svojega družinskega življenja. Sošolci pa, vsak s svojimi problemi in negotovostmi, z odkritjem te skrivnosti prisilijo Niko, da se sooči s svojim življenjem in ga sprejme takega, kot je – in na koncu ugotovi, da ga ne bi zamenjala za nič na svetu.

 

Ideologi in oporečnikiIdeologi in oporečniki – Janko Kos

PREVERI DOSTOPNOST

Avtor,  literarni zgodovinar, kritik ter dolgoletni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, v drugem delu avtobiografskih zapisov nadaljuje spomine na svojo življenjsko pot. Medtem ko je v prvem delu, naslovljenim Umetniki in meščani, opisoval otroštvo in čas do leta 1950, se v tej knjigi osredotoča na obdobje med letoma 1950 in 1990. V tem času je doštudiral na komparativistiki, bil dejaven pri revijah Beseda, Revija 57 in Perspektive, končno pa bil skoraj trideset let zaposlen kot redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kosov svojstveni oris nam odpira oseben, a po avtorjevih besedah ideološko nevtralen in dovolj širok vpogled na ljudi in dogodke tega časa.

 

 

Šifra2Šifra – Ivan Šega

PREVERI DOSTOPNOST

Roman Šifra je že šesto leposlovno delo in peti roman Ivana Šega, vsestransko aktivnega pisatelja, ki poleg v zadnjih letih zelo plodne pisateljske poti vodi tudi Maticovo etno hišo, edinstven etnološki muzej kmečkega orodja iz sodraško-ribniške doline. Doma iz Ravnega Dola pri Sodražici, je navdih za novi roman Ivan Šega deloma črpal iz resničnih dogodkih in krajev, pa tudi oseb iz svojega okolja. Roman obravnava tajkunstvo, predvsem anomalije pri lastninjenju družbenega podjetja v novi državi, ter vpliv takšnih in drugačnih denarnih mahinacij na življenje ljudi male vasi, ki se trudijo preživeti, kakor pač znajo. Zgodba se odvija v vasi, poimenovani Sveti Križ, kjer sredi tradicionalnega okolja nekoč postavijo tovarno. Po začetnem nasprotovanju nekaterih vaščanov se to počasi spremeni, ko začne tovarna dajati kruh velikem številu prebivalcev. Po nekajletnem uspešnem delovanju pa lastnik tovarne zaide v težave – in odvijati se začne v naših časih vse preveč znan scenarij. Zgodba, ki se odvija okrog Gregorja, prišleka na vasi in zaposlenega v tovarni, stopnjuje ritem pripovedi vse do konca, vse zaključke – moralne in kake druge – pa prepusti nam.

 

 

 


Stran 2 od 7

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< December 2018 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  4  5  6  7  8  9
101213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?