Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si
(Iz)brane novosti


(Iz)brane novosti ~ april 2016

Babica vas pozdravljaBABICA VAS POZDRAVLJA IN SE OPRAVIČUJE – Fredrik Backman

PREVERI DOSTOPNOST

Elsa je skoraj osem let stara deklica. Za svoja leta je zelo zrela, kar pa je, kot pravijo odrasli, samo drug izraz za "strašansko težavna za svoja leta". Skupaj s pisano druščino sosedov živi v skupnosti najemniških stanovanj. Z babico, svojo superjunakinjo, se skupaj podajata v pravljično deželo Miamas, ki jo je babica ustvarila posebej zanju. Kljub svoji modrosti in branju veliko kakovostne literature (Harryja Potterja in stripov o Supermanu ter Možeh X) pa po babičini smrti Elsa ugotovi, da še marsičesa ne ve. Babica jo namreč pred smrtjo pošlje na lov na zaklad, ki deklico skozi spoznavanje življenjskih zgodb sosedov, mame in babice vodi po poti odraščanja. In do ugotovitve, da najboljše pravljice niso nikoli popolnoma resnične in nikoli popolnoma izmišljene.

Topel in z obilico humorja napisan roman avtorja Moža z imenom Ove nam prepričljivo prikaže svet, kot ga vidi sedemletna deklica, ki si okolico, ljudi in dogodke osmišlja s pomočjo pravljičnega sveta. 

 

In dobila je krilaIN DOBILA JE KRILA – Sue Monk Kidd

PREVERI DOSTOPNOST

Pred nami je tretji prevedeni roman ameriške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila z romanoma Skrivno življenje čebel (slov. prevod 2007) in Prestol morske deklice (slov. prevod 2006). V novoizdalem romanu se vrača na tematiko, o kateri je pisala že v romanu Skrivno življenje čebel, to je boj za enakopravnost črncev na ameriškem jugu. V romanu spremljamo življenjsko zgodbo dveh sester Grimke, Sarah in Nine, hčera bogatih plantažnikov v ameriškem mestu Charleston v začetku devetnajstega stoletja. Zgodba, ki se opira na resnična zgodovinska dejstva, nam pripoveduje o prvih ženskah, ki sta javno zavračali suženjstvo, pa tudi prvih feministkah na ameriškem jugu. Spremljamo trideset let v življenju Sarah Grimke, ki od tedaj, ko za enajsti rojstni dan dobi sužnjo Pokoro, mnogo let neuspešno želi spremeniti svojo usodo, imeti poklic in misliti s svojo glavo. Vzporedno vseskozi sledimo še zgodbi Sarine sužnje Pokore, ki jo s Saro od mladih let druži nekakšno prijateljstvo, in skozi katero izvemo marsikaj o krutih razmerah, v katerih so živeli sužnji v tistem času.

Občuteno napisana zgodba, ki nam poleg temne, pa vendar ne povsem črno-bele zgodovine suženjstva v Ameriki pokaže še nezavidljiv položaj žensk v družbi še pred kratkimi dvesto leti.

 

marsovecMARSOVEC – Andy Weir

PREVERI DOSTOPNOST

Znanstvenofantastični roman ameriškega avtorja je po zaslugi z mnogimi nominacijami za oskarja ovenčanega holivudskega filma The Martian, posnetega po njem, nemudoma postal uspešnica. Sama zgodba romana pravzaprav ni fantastična – pripoveduje zgodbo o človeku, Američanu Marku Watneyu, ki ga skupaj z ekipo astronavtov pošljejo na raziskovalno odpravo na Mars. Tam pa se zalomi – zaradi nenadnega viharja, na katerega ne odreagirajo dovolj hitro, Mark ostane ujet na Marsu, prepuščen smrti. Ekipa, prepričana, da je Mark umrl, je varno na poti domov na zemljo, ko se Mark prebudi iz nezavesti in se zave, da je sam. Njegovo preživetje na Marsu postane odvisno od njegove lastne iznajdljivosti. Od tu naprej spremljamo njegove dnevniške zapise med drugim o poskusih, kako pridelovati krompir v bivalnem kontejnerju, o izletih po Marsu, spretnostih pridelovanja kisika in vode … Vse za to, da se ohrani pri življenju do naslednje načrtovane odprave na Mars, ko bi ga lahko rešili.

Dnevniški zapisi Marka Watneya so polni dovtipov in humorja, ki ga ohranja tudi v najbolj brezupnih situacijah, hkrati pa nam kažejo podobo nekakšnega Robinsona Crusoea moderne dobe, ki si iz najbolj neverjetnih pripomočkov  izdeluje orodje preživetja. Pa vendar, mu bo uspelo?

 

TeminaTEMINA – Gillian Flynn

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji prevedeni kriminalni roman ameriške avtorice je, ravno tako kot prejšnja dva, Ni je več in Ostrina, v hipu postal uspešnica. Mračni psihološki roman, po katerem je bil lani posnet film z Charlize Theron v glavni vlogi, nam pripoveduje zgodbo tridesetletne Libby Day, ki se odvija petindvajset let po grozljivem zločinu. Neke noči leta 1985 nekdo s sekiro pobije njeno mamo in eno sestrico, drugo sestrico pa zaduši. Za umore obtožijo in zaprejo Libbyjinega brata Bena, petnajstletnika, ki zaradi svoje drugačnosti pade v splošno nemilost. Danes, petindvajset let kasneje, je Libby čustveno uničena ženska, ki se trudi iz zavesti odstraniti vsako misel na pokol in brata Bena, katerega je s svojim pričanjem pomagala spraviti v zapor. Šele ko ji zmanjka denarja – vsa ta leta je namreč živela od miloščine, denarja, ki ga je dobivala od ljudi, ki so sočustvovali z njeno tragedijo – se mora izvleči iz otopelosti. Ravno v tem času ji čudaški klub ljubiteljev zločinov, ki ga posebej zanima njen primer, ponudi plačilo za vsak podatek o njeni družini ter za pogovor z očetom in bratom v zaporu. Libby, ki se ji to zdi lahko zaslužen denar, se tako potopi v žalostno zgodovino svoje družine, kjer odkrije marsikaj doslej zakritega.

 

slolvenski klasiki1SLOLVENSKI KLASIKI 1 : [ZGODBE IZ DOLINE NETFLORJANSKE] – Boštjan Gorenc

PREVERI DOSTOPNOST

Prav posebna leposlovna novost je nastala izpod peresa slovenskega prevajalca in stand-up komika Boštjana Gorenca – Pižame. Z nekakšno literarno dekonstrukcijo nekaterih – kot nam pove že sam naslov – kanoniziranih del slovenskih pisateljev mladini na svež, duhovit in inovativen način predstavi tematiko, ki jim v šolah največkrat povzroča sive lase. Avtor tako na podlagi zgodbe Prešernovih pesmi, Cankarjeve Na klancu in še mnogih drugih tekstov sestavi zapise, kot bi si jih pisatelji dopisovali na družbenih omrežjih: sledijo si zapisi na Facebooku, v kateri se osebi Mladenič Prelepi in Uršika Zala izmenjujeta vtise o plesu, tvitanje, dopisovanje po elektronski pošti in sms-ih …

S tem Gorenc ustvari unikatno zmes, ki morda na prvi pogled res nima veliko skupnega s prvotnimi besedili, pa vendar bo vsem tistim, ki ste v koraku s sodobnimi družbenimi omrežji in so vam vsaj malo poznana dela klasikov, ki si jih sposoja, ustvaril nekaj lepih uric, ki jih boste preživeli s hudomušnim nasmehom na obrazih. Tiste ostale pa bo v najboljšem primeru verjetno spodbudil k ponovnem branju teh zgodb, da boste vedeli, kaj vsi tisti oblački in sličice v besedilu pomenijo.  

 

kotlar-krojac-vojak-vohunKOTLAR, KROJAČ VOJAK, VOHUN – John le Carré

PREVERI DOSTOPNOST

V slovenščino smo končno prejeli eno izmed velikih del vohunskega romana – kultni roman John le Carréja, angleškega velemojstra vohunskega romana. Doslej je bilo v slovenščino sicer že prevedeno večina njegovega opisa, manjkalo pa je ravno najbolj znano delo Kotlar, krojač, vojak, vohun, ki ga je Carre napisal leta 1974. Vohunski roman se začne odvijati leta 1973, na vrhuncu hladne vojne, v deškem internatu. Na Thursgoodovo šolo neke noči pride skrivnostni novi učitelj Jim Prideaux. Na drugem koncu Anglije pa George Smiley, upokojeni šef Cirkusa, britanske obveščevalne službe sprejme nalogo, da poišče ruskega agenta, dvojnega agenta sovjetske KGB.

Zapleten roman, mojstrsko preveden s strani Sovretove nagrajenke Mojce Kranjc, v katerem ne manjka vohunskih spletk in preobratov, je že leta 2011 dobil svojo uspešno filmsko priredbo z Garyjem Oldmanom, Colinom Firthom, Tomom Hardyjem, Markom Strongom in Benedictom Cumberbatchem v glavnih vlogah.

 

 

(Iz)brane novosti ~ februar 2016

StonerSTONER – John Williams

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ameriškega pisatelja je petdeset let po izidu doživel nesluteno slavo in bil nemudoma predlagan za klasiko ameriške literature. Besedilo, ki se vsebinsko spogleduje z označbo akademski roman, pripoveduje  o življenjski poti profesorja književnosti Williama Stonerja. Od rojstva v kmečki družini, študija kmetijstva, nato pa književnosti, do nesrečnega zakona in izredne profesure na univerzi je Stonerjevo življenje premočrtno, njegovo udejstvovanje v njem pa je le pasivno prepuščanje okoliščinam, katere nima moči in volje spremeniti. Izjema je morda njegova ljubezen do literature, ki ga proti volji staršev privede do študija književnosti in mu daje nekakšen smisel v življenju. Stoner je nekakšen antijunak, mnogi ga imajo za antipod Fitzgeraldovega Gatsbyja. Njegov notranji svet in dejanja so nam s pretanjenimi opisi nenehno v uvid, zato nam daje v marsikaterem trenutku misliti – tudi o sebi in svojem odnosu do življenja.

 

Bledomodra ženska pisavaBLEDOMODRA ŽENSKA PISAVA – Franz Werfel

PREVERI DOSTOPNOST

Petdesetletni vodja oddelka - kar je brez dvoma zelo visoka državna funkcija - z junaškim imenom Leonidas nekega dne prejme pismo. Bledomodra ženska pisava mu pove, da je to pismo njegove nekdanje ljubimke, "intelektualne Izraelitke" Vere. Drugo pismo v osemnajstih letih, kar se je z njo spozabil. In prevaral svojo mlado, od sebe veliko mlajšo ženo Amelie, tedaj najbogatejšo dedinjo na Dunaju. Medtem ko je Leon, kot mu pravi Amelie, prvo pismo raztrgal, čeprav ga je hotel odpreti, drugo pismo prebere - čeprav ga je hotel raztrgati. Droben trenutek, katerega posledice bodo Leonidasu spremenile prihodnost. Če jim bo dopustil. Rahločutno in hkrati silovito napisana zgodba, ki jo prebereš na dušek, njeni odmevi pa odzvanjajo še lep čas.

 

Prikriti junakPRIKRITI JUNAK – Mario Vargas Llosa

PREVERI DOSTOPNOST

Najnovejši roman z Nobelovo nagrado za literaturo ovenčanega perujskega pisatelja se v nasprotju z preteklimi romani spogleduje z lahkotnejšim, sproščenejšim načinom zapisa zgodbe. V barviti, s humorjem in čustvi obarvani pripovedi spremljamo zgodbi dveh Perujcev, moških srednjih let tik pred upokojitvijo. Kljub temu da se moška ne poznata in živita v povsem drugačnih razmerah – eden je direktor družinskega avtoprevozniškega podjetja, drugi je ekonomist s srcem umetnika, se oba zapleteta v nesrečno situacijo, ki si je nista zakrivila sama. Prvi, avtoprevoznik, nekega dne dobi pismo, v kateri mu – po vsej verjetnosti mafija – v zameno za mesečni znesek obljublja varnost, v nasprotnem primeru mu preti nevarnost. Drugega moža tik pred upokojitvijo preseneti njegov bogati 80-letni šef z izjavo, da se bo poročil – in to z trideset let mlajšo služabnico na njegovem domu. Prvi moški z vztrajanjem, da mafiji ne bo plačal niti beliča, drugi pa z trmastim vztrajanjem, da kljub grožnjam ne bo pomagal pri razveljavitvi poroke v prid šefovih malopridnih sinov, dokazujeta, da je človek lahko junak tudi v malih vsakodnevnih bitkah, če se le zavzame za to, kar je prav.

 

Besede nad oblakiBESEDE NAD OBLAKI – Evald Flisar

PREVERI DOSTOPNOST

Pričujoče besedilo je že osemnajsti roman po vrsti slovenskega pisatelja, pesnika, prevajalca, dramatika in urednika Evalda Flisarja. V osemnajstih poglavjih tega dialoškega romana se pred nami razprostre osemnajst zgodb, pogovorov med zakonci, ljubimci, znanci in neznanci na letalu na čezoceanskem letu proti Singapurju. Pogovori, ki se iz začetnih vljudnih fraz povečini končajo v sporih ali šokantnih razkritjih, nas peljejo skozi množico eksistencialnih, filozofskih, pa tudi povsem vsakdanjih, intimnih vprašanj. Dvanajsturni let, v katerem kot grožnja vseskozi visi v zraku možnost strmoglavljenja, v ljudeh odpira zaklenjene skrivnosti in skrite misli, konča pa se v negotovosti – bodo preživeli ali strmoglavili?

 

 

Projekt otrokPROJEKT OTROK – Graeme Simsion

PREVERI DOSTOPNOST

Po v letu 2014 prevedeni uspešnici Projekt Rosie smo letos dobili nadaljevanje romana avstralskega pisatelja Graema Simsiona o simpatičnem univerzitetnem profesorju Donu z blagim aspergerjevim sindromom. Ker mu bolezen zaradi popolnega nerazumevanja empatije, čustev in večpomenskih izrazov marsikatero navadno življenjsko situacijo naredi najmanj težavno, marsikdaj pa kar katastrofalno, se Don tudi v nadaljevanju trudi s pomočjo načrtovanja in empiričnih izračunov urediti življenje tako, da bosta z novo ljubeznijo Rosie živela čim bolj normalno življenje. Sploh pa sedaj, ko je na poti otrok. Nova nepredvidljiva situacija ga namreč spravi v hudo težavno situacijo, ki mu grozi, da morda izgubi celo Rosie. Topel in z mnogo humorja obarvan roman, v katerem se večkrat od srca nasmejimo, hkrati pa z vsem srcem navijamo za v svetu izgubljenega Dona.

 

Klic angelaKLIC ANGELA – Guillaume Musso

PREVERI DOSTOPNOST

Šesti v slovenščino prevedeni roman francoskega pisatelja pred nas razgrinja zgodbo, ki bi se povsem lahko zgodila vsakemu izmed nas: dva neznanca, moški in ženska, na polnem letališču pred božičnimi prazniki po nesreči zamenjata mobilna telefona. To ugotovita, ko je že prepozno in sta vsak na svoji celini: on v San Franciscu, ona v Franciji. Radovednost ju žene, da začneta en drugemu pregledovati telefone; ona odkrije, da je on znani kuharski mojster, ki se je po ločitvi umaknil iz oči javnosti, on odkrije, da je ona cvetličarka s skrito temno preteklostjo. Ko pa se začne poglabljati v to preteklost, začne razkrivati nevarno skrivnost, ki ju že dalj časa povezuje – in s tem oba spravi v nevarnost.

 

(Iz)brane novosti ~ januar 2016

Če ubiješ oponašalcaČe ubiješ oponašalca – Harper Lee

PREVERI DOSTOPNOST

Nov prevod ameriške klasike izpod peresa avtorice Harper Lee, ki je bila v slovenščino prevedena že sredi šestdesetih let (takrat je izšla pod naslovom Ne ubijaj slavca v prevodu Janeza Sivca; pod tokratni prevod se je podpisala Polona Glavan), nam pripoveduje zgodbo, postavljeno v trideseta leta prejšnjega stoletja v majhno mestece ameriškega juga. Iz ust deklice, osemletne odvetnikove hčerke Scout, se pred nami vzpostavi svet rasizma, pravičnosti in predsodkov, kakršni so vladali v ameriškem jugu v času po veliki gospodarski krizi. Pripovedovalkin oče, Atticus Finch, kljub obsojanju okolice brani temnopoltega Toma Robinsona, ki naj bi posilil mlado belko Mayello Evel. Zaradi svoje razvpitosti se sojenje nenehno pojavlja tudi v sicer brezskrbnem življenju mlade Scout. Po romanu je bil že leta 1963 posnet tudi film, ki je požel veliko pozitivnih kritik in tri oskarje.

 

 

Zadnje ljubezensko pismo

Zadnje ljubezensko pismo – Jojo Moyes

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji v slovenščino prevedeni roman priljubljene angleške pisateljice, že prevedena sta romana Ob tebi in Skupaj, nas popelje v šestdeseta leda dvajsetega stoletja. Takrat se je namreč odvijala ljubezenska zgodba, ki jo z odkritjem ljubezenskega pisma po naključju odkrije mlada novinarka Ellie. Razkrivati se začne nenavadna ljubezenska zgodba med novinarjem in nekdanjim vojnim dopisnikom Anthonyjem ter Jennifer Stirling, poročeno žensko višjega stanu. Zgodba pa je bolj zapletena, kot se zdi, kajti Jennifer se nekega dne prebudi v bolnišnici brez spominov na preteklost. Po naključnem odkritju ljubezenskega pisma, naslovljenega nanjo, se poda na trnovo pot razkrivanja preteklosti, odnosa z možem in iskanja identitete ljubimca. Knjiga je leta 2011 prejela britansko nagrado za najboljši ljubezenski roman leta.

 

Kit na plažiKit na plaži – Vinko Möderndorfer

PREVERI DOSTOPNOST

Vinko Möderndorfer je v Celju rojeni pisatelj, pesnik, dramatik, esejist, poleg tega pa še gledališki, radijski, filmski in televizijski režiser. Piše za otroke, mladino in odrasle bralce, Kit na plaži pa je njegov drugi mladinski roman. Kit na plaži je, prav tako kot njegov prvi mladinski roman Kot v filmu, napisan v razgibanem in duhovitem slogu, s katerim se Möderndorfer loteva tudi resnejših tem in jih tako naredi bližje in lažje sprejemljive mlademu bralcu. Tokrat spremljamo najstnico Niko, ki se v zadnjem letu osnovne šole preseli v Ljubljano. S svojo inteligenco, navihanostjo in zgovornostjo si hitro pridobi priljubljenost, vendar svojim novim prijateljem skriva velik del svojega družinskega življenja. Sošolci pa, vsak s svojimi problemi in negotovostmi, z odkritjem te skrivnosti prisilijo Niko, da se sooči s svojim življenjem in ga sprejme takega, kot je – in na koncu ugotovi, da ga ne bi zamenjala za nič na svetu.

 

Ideologi in oporečnikiIdeologi in oporečniki – Janko Kos

PREVERI DOSTOPNOST

Avtor,  literarni zgodovinar, kritik ter dolgoletni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, v drugem delu avtobiografskih zapisov nadaljuje spomine na svojo življenjsko pot. Medtem ko je v prvem delu, naslovljenim Umetniki in meščani, opisoval otroštvo in čas do leta 1950, se v tej knjigi osredotoča na obdobje med letoma 1950 in 1990. V tem času je doštudiral na komparativistiki, bil dejaven pri revijah Beseda, Revija 57 in Perspektive, končno pa bil skoraj trideset let zaposlen kot redni profesor na Oddelku za primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kosov svojstveni oris nam odpira oseben, a po avtorjevih besedah ideološko nevtralen in dovolj širok vpogled na ljudi in dogodke tega časa.

 

 

Šifra2Šifra – Ivan Šega

PREVERI DOSTOPNOST

Roman Šifra je že šesto leposlovno delo in peti roman Ivana Šega, vsestransko aktivnega pisatelja, ki poleg v zadnjih letih zelo plodne pisateljske poti vodi tudi Maticovo etno hišo, edinstven etnološki muzej kmečkega orodja iz sodraško-ribniške doline. Doma iz Ravnega Dola pri Sodražici, je navdih za novi roman Ivan Šega deloma črpal iz resničnih dogodkih in krajev, pa tudi oseb iz svojega okolja. Roman obravnava tajkunstvo, predvsem anomalije pri lastninjenju družbenega podjetja v novi državi, ter vpliv takšnih in drugačnih denarnih mahinacij na življenje ljudi male vasi, ki se trudijo preživeti, kakor pač znajo. Zgodba se odvija v vasi, poimenovani Sveti Križ, kjer sredi tradicionalnega okolja nekoč postavijo tovarno. Po začetnem nasprotovanju nekaterih vaščanov se to počasi spremeni, ko začne tovarna dajati kruh velikem številu prebivalcev. Po nekajletnem uspešnem delovanju pa lastnik tovarne zaide v težave – in odvijati se začne v naših časih vse preveč znan scenarij. Zgodba, ki se odvija okrog Gregorja, prišleka na vasi in zaposlenega v tovarni, stopnjuje ritem pripovedi vse do konca, vse zaključke – moralne in kake druge – pa prepusti nam.

 

 

 

(Iz)brane novosti ~ december 2015

dekle na vlakuDEKLE NA VLAKU – Paula Hawkins

PREVERI DOSTOPNOST

Svetovna knjižna uspešnica angleške avtorice s svojim nenadnim mednarodnim uspehom spominja na lanskoletni kriminalni roman Ni je več ameriške pisateljice Gillian Flynn. Kriminalni roman sledi nekakšnim dnevniškim zapisom treh žensk: Rachel, mlade ženske, ki po propadlem zakonu, ki ga še ni prebolela, uteho išče v alkoholu, Anne, ki uživa srečo z Rachelinim nekdanjim možem, ter Megan, ženske, ki izgine. Zgodba večinoma sledi Rachel. Pred nami se razgrinja nesrečna življenjska zgodba ženske, ki jo neuresničena želja po otroku stane zakona, službe in samospoštovanja. V izogib soočenju s svojo situacijo se vsak dan pelje z vlakom do svoje nekdanje službe v mestu. Na teh poteh vsakodnevno gleda mladi par, Megan in Scotta, ki živita ob progi. Ko nekega dne po tem, ko Rachel vidi Megan v objemu drugega moškega, ta ženska nenadoma izgine, se začnejo zgodbe treh žensk usodno prepletati. Kriminalni roman s psihološkimi primesmi nam kaže svet onkraj idilične podobe sodobnih žensk – svet žensk, ki svojih poklicnih in osebnih neuspehov ne smejo javno pokazati, tolažbo pa lahko iščejo v promiskuiteti, drogah ali alkoholu.

 

ostrinaOSTRINA – Gillian Flynn

PREVERI DOSTOPNOST

Ostrina je prvenec ameriške avtorice, ki je zaslovela s psihološkim trilerjem o odnosih v zakonu Ni je več, po kateri je bil že posnet film. Roman Ostrina je boleče iskreno napisan roman o razmerju med hčerko in materjo in grozljivih ranah, ki se nikoli ne zacelijo. Glavna junakinja, novinarka Camille, je proti svoji volji poslana v domači kraj, da naredi reportažo o umoru deklice in izginotju druge. Zaradi njenih poznanstev naj bi hitro izvedela dovolj za članek, pa vendar se ob njeni vrniti v Camille ponovno zbudijo boleči spomini na otroštvo in tragično preminulo sestro … V preteklosti je namreč preživljala težke trenutke, ki jih je skušala obvladovati z maničnim vrezovanjem besed v kožo po telesu. Po ponovnem snidenju z odtujeno mamo in pasivnim očimom se Camille znova znajde v temnih psiholoških globinah. Hkrati na dan prihaja vedno več povezav njene matere z umorjeno deklico … S tem pa počasi epilog dobivajo tudi temne skrivnosti Camilline družine.

 

eleanor in parkELEANOR IN PARK – Rainbow Rowell

PREVERI DOSTOPNOST

Mladinski roman ameriške avtorice pred nami razgrinja klasično ljubezensko zgodbo, postavljeno v okvir neprizanesljive socialne in družbene realnosti. Zgodba o 16-letni Eleanor, rdečelasi »outsiderki« ki se tik pred koncem srednje šole zaljubi v Parka, fanta delno korejskih korenin, nas nemudoma potegne nazaj v srednješolska leta. Tja, kjer se sramežljivo rojevajo prve ljubezni, a so vedno znova preizkušane zaradi lastne negotovosti, sovrstniškega zavračanja, pa tudi socialnih okoliščin. Počasi namreč spoznavamo Eleanorino družinsko ozadje; živi ob nasilnem očimu, ki redno pretepa mamo in ustrahuje njo in njene brate in sestre. Živijo v izjemno revnih okoliščinah, oblačila prejemajo iz druge roke, očim pa vse nadzoruje s trdo roko. Ker na fanta ne sme niti pomisliti, se s Parkom dobivata na skrivaj pri njegovi urejeni in funkcionalni družini. Ali mlada ljubezen lahko v preživi v nenaklonjenih okoliščinah? Nežno in občuteno, pa vendar brez odvečnega sentimenta napisan mladinski roman bo pritegnil tudi odrasle bralce, ki se še spominjajo nežnih čustev prve zaljubljenosti.

 

vsak angel je strašenVSAK ANGEL JE STRAŠEN – Susanna Tamaro

PREVERI DOSTOPNOST

Roman je leta 2013 izdana avtobiografija tržaške pisateljice, ki jo v slovenščini že poznamo po mnogih kratkih zgodbah ter izpovednima romanoma Pojdi, kamor te vodi srce ter njegovim nadaljevanjem Poslušaj moj glas. V njima spremljamo pogovor med babico in njeno vnukinjo; v prvem sledimo pismu babice, ki piše nežno in intimno pismo svoji vnukinji v Ameriko, v drugem pa spremljamo življenjsko pot vnukinje, ki se vrne k babici.

Avtobiografski roman Vsak angel je strašan pripoveduje o deklici Susanni, odraščajoči v umetniški družini, kjer se ne oče ne mama ne zmenita dovolj za občutljivo hčerko. Odrašča v družbeno razgibanem kulturniškem okolju, njen stric je namreč slavni italijanski pisatelj Italo Svevo, sama pa, prepričana, da ne bo sledila njegovem zgledu, veselje išče v naravi in prebiranju stripov. Pripoved preveva humor, odraščanje deklice v domačem Krasa pa je opisano v toplem in nostalgičnem tonu.

 

7kg do sreče7 KG DO SREČE – Maja Gal Štromar

PREVERI DOSTOPNOST

Že dvanajsto knjižno delo slovenske pisateljice, igralke in prevajalke nam na duhovit način pripoveduje zgodbo štiridesetletne igralke Mare. Njena dolga kariera ima, kot običajno, nekaj vzponov in nekaj padcev, dokler nekoč na sceni jasno ne sliši: da lahko ostane to, kar je, torej aktivna igralka, mora shujšati. Koliko? Takole, pet ali šest, najbolje sedem kilogramov. Tu se začne igralkino iskanje poti do popolnosti, sreče, ki jo ji bo prinesla izguba teh nekaj kilogramov. Ali pa morda kaj čisto drugega? Marino iskanje sreče skozi vrtiljak službenih in osebnih peripetij jo pripelje do zavedanja, da se lepe stvari v življenju zgodijo šele, ko jim to dopustimo, se prepustimo. 7 kg do sreče je zabavno in hudomušno delo, ki z veliko distance in samoironije govori o zahtevnih temah, na primer, kako se ženske v srednjih letih znajdejo na tnalu zapovedi, kakšne bi morale biti: lepe, uspešne in seveda srečno poročene.

 

 

zgodba človeškega telesaZGODBA ČLOVEŠKEGA TELESA: Evolucija, zdravje in bolezen – Daniel E. Lieberman

PREVERI DOSTOPNOST

V poljudno strokovnem delu Zgodba človeškega telesa nam avtor, eden najbolj znanih antropologov, ki na Harvardski univerzi poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, zagovarja hipotezo,  da so mnoge kronične bolezni nastale kot posledica novih okoliščin, npr. kmetovanje in industrijska revolucija, katerim človeško telo skozi tisočletja ni bilo prilagojeno. Trdi na primer, da je v človekovi zasnovi, da uživa vlaknasto sadje in zelenjavo, oreščke, gomolje in pusto meso, ne pa predelano hrano, kakršno uživamo danes. Enako je tudi z gibanjem – medtem ko so bili naši prednamci nenehno v gibanju, danes večino življenja preživimo sede. Tema hipotezama potrjuje zelo nadrobno in utemeljeno postavljeno besedilo, v katerem nam je na jasen in pregleden način razložena zgradba in način delovanja človeškega telesa z evolucijskega vidika.

 

 

požgani možganiPOŽGANI MOŽGANI – David Perlmutter

PREVERI DOSTOPNOST

V zadnjem času v ospredje vedno bolj prihajajo dokazi o škodljivosti žit in glutena. Monografija Davida Perlmutterja s podnaslovom Presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju – tihih ubijalcih vaših možganov se na to tematiko veže iz specifičnega gledišča: raziskuje namreč, kako ogljikovi hidrati in gluten delujejo na delovanje naših možganov. Skozi knjigo dokazuje, kako njuno uživanje škoduje samemu ustroju možganov – in to tako zelo, da ju lahko povezujemo celo z nastankom Alzheimerjeve in Parkinsonove  bolezni. 

 

(Iz)brane novosti ~ november 2015

MiddlemarchMIDDLEMARCH: ŠTUDIJA PROVINCIALNEGA ŽIVLJENJA – George Eliot

PREVERI DOSTOPNOST

Angleška pisateljica, ena najbolj znanih in cenjenih avtoric viktorijanske dobe, je bila v slovenščino doslej prevedena v romanih Mlin na reki Floss in Silas Marner: tkalec iz Raveloeja. S prevodom obširnega romana v dveh delih z naslovom Middlemarch smo v slovenščino pridobili po mnenju mnogih kritikov enega največjih angleških romanov vseh časov.

V njem Eliotova pred nas razgrinja fresko življenja v 30. letih 19. stoletja v fiktivnem angleškem mestu. Spremljamo življenja različnih družin, največ poudarka pa je na mladi Doroteji Brooke ter zdravniku Tertiusu Lydgateu. Okrog njiju je razpreden pisan mozaik likov, ki skozi medsebojna razmerja razkrivajo mnoge resnice tistega časa, od statusa žensk, ljubezni in poroke, vmes pa se znajdejo tudi takrat aktualna politična vprašanja. Gostobesedna pripoved nam ostrovidno razkriva psihologijo mladih ljudi ter njihove poglede o zakonu, politiki in družbenih razredih. S pretanjeno karakterizacijo liki pred nami zaživijo, in ne glede na to, ali na njih gledamo naklonjeno ali nenaklonjeno, kažejo sliko družbe tistega časa v Angliji.

 

Dekle v pajkovi mreziDEKLE V PAJKOVI MREŽI – David Lagercrantz

PREVERI DOSTOPNOST

Švedski raziskovalni novinar Mikael Blomkvist in hekerica Lisbeth Salander v nadaljevanju kriminalne trilogije Millenium raziskujeta vohunsko zaroto, ki sega do najvišjih uslužbencev švedskih in ameriških obveščevalnih služb. Pri tem jima pomaga najbolj nepričakovana oseba: nemi avtistični deček, ki je bil priča umoru očeta, računalniškega genija. Z ugotovitvijo, da je deček savant, se začne lov na kriminalno združbo, za katero ponovno stoji duh iz Lisbethine preteklosti.

Roman, ki se v izvirniku imenuje To, kar nas ne ubije, je enajst let po smrti Stiega Larssona, avtorja prvih treh romanov v trilogiji Millenium, napisal švedski novinar in pisatelj David Lagercrantz. Njegovo ime morda že poznate, v slovenščino je namreč prevedena njegova v soavtorstvu napisana literarna biografija o slavnem nogometašu z naslovom Jaz sem Zlatan Ibrahimović.

 

modrost očeta brownaMODROST OČETA BROWNA – Gilbert Keith Chesterton

PREVERI DOSTOPNOST

Kratke zgodbe, v katerih umore in druge nepojasnjene skrivnosti razrešuje neopazni, tihi in preprosti duhovnik, so, čeprav napisane pred več kot sto leti, prava stvar za tiste, ki v žanru detektivke iščejo tisto "nekaj več". Oče Brown s pomočjo prijatelja, nekdaj razvpitega lopova, sedaj pa spreobrnjenega detektiva Flambeauja, preiskuje vrsto nenavadnih, na prvi pogled nedoumljivih zločinov, a jih zahvaljujoč pretanjenemu občutku za detajle in človeško dušo hitro razreši. Začinjene s humorjem, arhaično patino, ki jo mojstrsko posname prevajalec Branko Gradišnik, ter gostobesednimi opisi narave in ljudi, kratke zgodbe vedno prinašajo tudi moralne zaključke, skladne z naravo krščanskega nauka. Na čelu z ugotovitvijo, da se vsak, še tako zakrknjen zločinec, lahko poboljša. Avtor kratkih zgodb, angleški teološki mislec Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) je bil v slovenščino med drugim preveden tudi v knjigi Knjiga te poberi! in druge skrivnostne zgodbe o očetu Brownu ter Nedolžnost očeta Browna.

 

MenihMENIH – Matthew G. Lewis

PREVERI DOSTOPNOST

Zgodba, polna nasilja, mistike, duhov in tudi ljubezni, se odvija okrog mladega karizmatičnega meniha, kapucinskega opata Ambrosia v Španiji 18. stoletja. Tega po tridesetih letih asketskega življenja v skušnjavo zapelje v novica preoblečeno dekle, za katero pa se izkaže, da je izvežbana v črni magiji. Menihova sla kmalu postane neustavljiva, in ko se zagleda v nedolžno dekle Antonijo, ga niti to, da je obljubljena drugemu, ne odvrne od peklenskega načrta, kako jo bo pridobil le zase … Za to je pripravljen skleniti celo pogodbo s hudičem in ubijati. V ta načrt pa se vmeša Antonijin snubec Lorenzo, medtem ko s prijateljem Raymondom razrešuje še en peklenski načrt, ki so ga proti Raymondovi ljubici skovale nune iz uglednega samostana … Zgodbi se usodno prepleteta in vrh dosežeta v srednjeveški samostanski grobnici, kjer se razjasnijo vse skrivnosti.

Leta 1796 objavljeni roman Mathewa Lewisa, komaj dvajsetletnega člana angleškega parlamenta, velja za eno temeljnih del gotskega romana. Kako zelo škandalozen je bil v tistem času, lepo ponazori dejstvo, da je bil po izidu lep čas prepovedan.

 

dekle-z-vsemi-daroviDEKLE Z VSEMI DAROVI – Mike Carey

PREVERI DOSTOPNOST

Dekle z vsemi darovi, kar je ustreznica imenu Pandora, dekletu iz grškega mita, ki je iz skrinjice izpustilo vse zlo tega sveta, je zgodba o »zombi apokalipsi«, v kateri preživi le prgišče ljudi. Spoznamo deklico Melanie, učenko v utrjeni bazi nedaleč od Londona, ki se navidez po ničimer ne razlikuje od ostalih. Toda Melanie je okužena z istim sevom, ki je milijone ljudi spremenil v krvoločne »lakotnike«, ona pa v ravnovesju drži svojo človeško in kruto stran. Ko pa gre nekega dne vse po zlu in je majhna skupina ljudi, ki upravljajo bazo, prisiljena v beg, s sabo vzamejo tudi Melanie, v kateri naletijo na nepričakovano zaveznico …

Temna postapokaliptična pripoved o svetu, v katerem človeštvo skoraj popolnoma izbriše skrivnostni sev, je nastala pod peresom angleškega avtorja, ki se je doslej udejstvoval predvsem v pisanju stripov, med drugim je sodeloval pri serijah stripov Možje X, Batman, Hellblazer in Fantastični štirje. S tem romanom se pridružuje mnogim drugim uspešnim piscem žanra postapokalitičnega romana, ki v zadnjem času doživlja pravi preporod.

 


Stran 2 od 7

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< December 2018 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  4  5  6  7  8  9
101213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?