Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ april 2016

Babica vas pozdravljaBABICA VAS POZDRAVLJA IN SE OPRAVIČUJE – Fredrik Backman

PREVERI DOSTOPNOST

Elsa je skoraj osem let stara deklica. Za svoja leta je zelo zrela, kar pa je, kot pravijo odrasli, samo drug izraz za "strašansko težavna za svoja leta". Skupaj s pisano druščino sosedov živi v skupnosti najemniških stanovanj. Z babico, svojo superjunakinjo, se skupaj podajata v pravljično deželo Miamas, ki jo je babica ustvarila posebej zanju. Kljub svoji modrosti in branju veliko kakovostne literature (Harryja Potterja in stripov o Supermanu ter Možeh X) pa po babičini smrti Elsa ugotovi, da še marsičesa ne ve. Babica jo namreč pred smrtjo pošlje na lov na zaklad, ki deklico skozi spoznavanje življenjskih zgodb sosedov, mame in babice vodi po poti odraščanja. In do ugotovitve, da najboljše pravljice niso nikoli popolnoma resnične in nikoli popolnoma izmišljene.

Topel in z obilico humorja napisan roman avtorja Moža z imenom Ove nam prepričljivo prikaže svet, kot ga vidi sedemletna deklica, ki si okolico, ljudi in dogodke osmišlja s pomočjo pravljičnega sveta. 

 

In dobila je krilaIN DOBILA JE KRILA – Sue Monk Kidd

PREVERI DOSTOPNOST

Pred nami je tretji prevedeni roman ameriške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila z romanoma Skrivno življenje čebel (slov. prevod 2007) in Prestol morske deklice (slov. prevod 2006). V novoizdalem romanu se vrača na tematiko, o kateri je pisala že v romanu Skrivno življenje čebel, to je boj za enakopravnost črncev na ameriškem jugu. V romanu spremljamo življenjsko zgodbo dveh sester Grimke, Sarah in Nine, hčera bogatih plantažnikov v ameriškem mestu Charleston v začetku devetnajstega stoletja. Zgodba, ki se opira na resnična zgodovinska dejstva, nam pripoveduje o prvih ženskah, ki sta javno zavračali suženjstvo, pa tudi prvih feministkah na ameriškem jugu. Spremljamo trideset let v življenju Sarah Grimke, ki od tedaj, ko za enajsti rojstni dan dobi sužnjo Pokoro, mnogo let neuspešno želi spremeniti svojo usodo, imeti poklic in misliti s svojo glavo. Vzporedno vseskozi sledimo še zgodbi Sarine sužnje Pokore, ki jo s Saro od mladih let druži nekakšno prijateljstvo, in skozi katero izvemo marsikaj o krutih razmerah, v katerih so živeli sužnji v tistem času.

Občuteno napisana zgodba, ki nam poleg temne, pa vendar ne povsem črno-bele zgodovine suženjstva v Ameriki pokaže še nezavidljiv položaj žensk v družbi še pred kratkimi dvesto leti.

 

marsovecMARSOVEC – Andy Weir

PREVERI DOSTOPNOST

Znanstvenofantastični roman ameriškega avtorja je po zaslugi z mnogimi nominacijami za oskarja ovenčanega holivudskega filma The Martian, posnetega po njem, nemudoma postal uspešnica. Sama zgodba romana pravzaprav ni fantastična – pripoveduje zgodbo o človeku, Američanu Marku Watneyu, ki ga skupaj z ekipo astronavtov pošljejo na raziskovalno odpravo na Mars. Tam pa se zalomi – zaradi nenadnega viharja, na katerega ne odreagirajo dovolj hitro, Mark ostane ujet na Marsu, prepuščen smrti. Ekipa, prepričana, da je Mark umrl, je varno na poti domov na zemljo, ko se Mark prebudi iz nezavesti in se zave, da je sam. Njegovo preživetje na Marsu postane odvisno od njegove lastne iznajdljivosti. Od tu naprej spremljamo njegove dnevniške zapise med drugim o poskusih, kako pridelovati krompir v bivalnem kontejnerju, o izletih po Marsu, spretnostih pridelovanja kisika in vode … Vse za to, da se ohrani pri življenju do naslednje načrtovane odprave na Mars, ko bi ga lahko rešili.

Dnevniški zapisi Marka Watneya so polni dovtipov in humorja, ki ga ohranja tudi v najbolj brezupnih situacijah, hkrati pa nam kažejo podobo nekakšnega Robinsona Crusoea moderne dobe, ki si iz najbolj neverjetnih pripomočkov  izdeluje orodje preživetja. Pa vendar, mu bo uspelo?

 

TeminaTEMINA – Gillian Flynn

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji prevedeni kriminalni roman ameriške avtorice je, ravno tako kot prejšnja dva, Ni je več in Ostrina, v hipu postal uspešnica. Mračni psihološki roman, po katerem je bil lani posnet film z Charlize Theron v glavni vlogi, nam pripoveduje zgodbo tridesetletne Libby Day, ki se odvija petindvajset let po grozljivem zločinu. Neke noči leta 1985 nekdo s sekiro pobije njeno mamo in eno sestrico, drugo sestrico pa zaduši. Za umore obtožijo in zaprejo Libbyjinega brata Bena, petnajstletnika, ki zaradi svoje drugačnosti pade v splošno nemilost. Danes, petindvajset let kasneje, je Libby čustveno uničena ženska, ki se trudi iz zavesti odstraniti vsako misel na pokol in brata Bena, katerega je s svojim pričanjem pomagala spraviti v zapor. Šele ko ji zmanjka denarja – vsa ta leta je namreč živela od miloščine, denarja, ki ga je dobivala od ljudi, ki so sočustvovali z njeno tragedijo – se mora izvleči iz otopelosti. Ravno v tem času ji čudaški klub ljubiteljev zločinov, ki ga posebej zanima njen primer, ponudi plačilo za vsak podatek o njeni družini ter za pogovor z očetom in bratom v zaporu. Libby, ki se ji to zdi lahko zaslužen denar, se tako potopi v žalostno zgodovino svoje družine, kjer odkrije marsikaj doslej zakritega.

 

slolvenski klasiki1SLOLVENSKI KLASIKI 1 : [ZGODBE IZ DOLINE NETFLORJANSKE] – Boštjan Gorenc

PREVERI DOSTOPNOST

Prav posebna leposlovna novost je nastala izpod peresa slovenskega prevajalca in stand-up komika Boštjana Gorenca – Pižame. Z nekakšno literarno dekonstrukcijo nekaterih – kot nam pove že sam naslov – kanoniziranih del slovenskih pisateljev mladini na svež, duhovit in inovativen način predstavi tematiko, ki jim v šolah največkrat povzroča sive lase. Avtor tako na podlagi zgodbe Prešernovih pesmi, Cankarjeve Na klancu in še mnogih drugih tekstov sestavi zapise, kot bi si jih pisatelji dopisovali na družbenih omrežjih: sledijo si zapisi na Facebooku, v kateri se osebi Mladenič Prelepi in Uršika Zala izmenjujeta vtise o plesu, tvitanje, dopisovanje po elektronski pošti in sms-ih …

S tem Gorenc ustvari unikatno zmes, ki morda na prvi pogled res nima veliko skupnega s prvotnimi besedili, pa vendar bo vsem tistim, ki ste v koraku s sodobnimi družbenimi omrežji in so vam vsaj malo poznana dela klasikov, ki si jih sposoja, ustvaril nekaj lepih uric, ki jih boste preživeli s hudomušnim nasmehom na obrazih. Tiste ostale pa bo v najboljšem primeru verjetno spodbudil k ponovnem branju teh zgodb, da boste vedeli, kaj vsi tisti oblački in sličice v besedilu pomenijo.  

 

kotlar-krojac-vojak-vohunKOTLAR, KROJAČ VOJAK, VOHUN – John le Carré

PREVERI DOSTOPNOST

V slovenščino smo končno prejeli eno izmed velikih del vohunskega romana – kultni roman John le Carréja, angleškega velemojstra vohunskega romana. Doslej je bilo v slovenščino sicer že prevedeno večina njegovega opisa, manjkalo pa je ravno najbolj znano delo Kotlar, krojač, vojak, vohun, ki ga je Carre napisal leta 1974. Vohunski roman se začne odvijati leta 1973, na vrhuncu hladne vojne, v deškem internatu. Na Thursgoodovo šolo neke noči pride skrivnostni novi učitelj Jim Prideaux. Na drugem koncu Anglije pa George Smiley, upokojeni šef Cirkusa, britanske obveščevalne službe sprejme nalogo, da poišče ruskega agenta, dvojnega agenta sovjetske KGB.

Zapleten roman, mojstrsko preveden s strani Sovretove nagrajenke Mojce Kranjc, v katerem ne manjka vohunskih spletk in preobratov, je že leta 2011 dobil svojo uspešno filmsko priredbo z Garyjem Oldmanom, Colinom Firthom, Tomom Hardyjem, Markom Strongom in Benedictom Cumberbatchem v glavnih vlogah.

 

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2019 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?