Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ december 2015

dekle na vlakuDEKLE NA VLAKU – Paula Hawkins

PREVERI DOSTOPNOST

Svetovna knjižna uspešnica angleške avtorice s svojim nenadnim mednarodnim uspehom spominja na lanskoletni kriminalni roman Ni je več ameriške pisateljice Gillian Flynn. Kriminalni roman sledi nekakšnim dnevniškim zapisom treh žensk: Rachel, mlade ženske, ki po propadlem zakonu, ki ga še ni prebolela, uteho išče v alkoholu, Anne, ki uživa srečo z Rachelinim nekdanjim možem, ter Megan, ženske, ki izgine. Zgodba večinoma sledi Rachel. Pred nami se razgrinja nesrečna življenjska zgodba ženske, ki jo neuresničena želja po otroku stane zakona, službe in samospoštovanja. V izogib soočenju s svojo situacijo se vsak dan pelje z vlakom do svoje nekdanje službe v mestu. Na teh poteh vsakodnevno gleda mladi par, Megan in Scotta, ki živita ob progi. Ko nekega dne po tem, ko Rachel vidi Megan v objemu drugega moškega, ta ženska nenadoma izgine, se začnejo zgodbe treh žensk usodno prepletati. Kriminalni roman s psihološkimi primesmi nam kaže svet onkraj idilične podobe sodobnih žensk – svet žensk, ki svojih poklicnih in osebnih neuspehov ne smejo javno pokazati, tolažbo pa lahko iščejo v promiskuiteti, drogah ali alkoholu.

 

ostrinaOSTRINA – Gillian Flynn

PREVERI DOSTOPNOST

Ostrina je prvenec ameriške avtorice, ki je zaslovela s psihološkim trilerjem o odnosih v zakonu Ni je več, po kateri je bil že posnet film. Roman Ostrina je boleče iskreno napisan roman o razmerju med hčerko in materjo in grozljivih ranah, ki se nikoli ne zacelijo. Glavna junakinja, novinarka Camille, je proti svoji volji poslana v domači kraj, da naredi reportažo o umoru deklice in izginotju druge. Zaradi njenih poznanstev naj bi hitro izvedela dovolj za članek, pa vendar se ob njeni vrniti v Camille ponovno zbudijo boleči spomini na otroštvo in tragično preminulo sestro … V preteklosti je namreč preživljala težke trenutke, ki jih je skušala obvladovati z maničnim vrezovanjem besed v kožo po telesu. Po ponovnem snidenju z odtujeno mamo in pasivnim očimom se Camille znova znajde v temnih psiholoških globinah. Hkrati na dan prihaja vedno več povezav njene matere z umorjeno deklico … S tem pa počasi epilog dobivajo tudi temne skrivnosti Camilline družine.

 

eleanor in parkELEANOR IN PARK – Rainbow Rowell

PREVERI DOSTOPNOST

Mladinski roman ameriške avtorice pred nami razgrinja klasično ljubezensko zgodbo, postavljeno v okvir neprizanesljive socialne in družbene realnosti. Zgodba o 16-letni Eleanor, rdečelasi »outsiderki« ki se tik pred koncem srednje šole zaljubi v Parka, fanta delno korejskih korenin, nas nemudoma potegne nazaj v srednješolska leta. Tja, kjer se sramežljivo rojevajo prve ljubezni, a so vedno znova preizkušane zaradi lastne negotovosti, sovrstniškega zavračanja, pa tudi socialnih okoliščin. Počasi namreč spoznavamo Eleanorino družinsko ozadje; živi ob nasilnem očimu, ki redno pretepa mamo in ustrahuje njo in njene brate in sestre. Živijo v izjemno revnih okoliščinah, oblačila prejemajo iz druge roke, očim pa vse nadzoruje s trdo roko. Ker na fanta ne sme niti pomisliti, se s Parkom dobivata na skrivaj pri njegovi urejeni in funkcionalni družini. Ali mlada ljubezen lahko v preživi v nenaklonjenih okoliščinah? Nežno in občuteno, pa vendar brez odvečnega sentimenta napisan mladinski roman bo pritegnil tudi odrasle bralce, ki se še spominjajo nežnih čustev prve zaljubljenosti.

 

vsak angel je strašenVSAK ANGEL JE STRAŠEN – Susanna Tamaro

PREVERI DOSTOPNOST

Roman je leta 2013 izdana avtobiografija tržaške pisateljice, ki jo v slovenščini že poznamo po mnogih kratkih zgodbah ter izpovednima romanoma Pojdi, kamor te vodi srce ter njegovim nadaljevanjem Poslušaj moj glas. V njima spremljamo pogovor med babico in njeno vnukinjo; v prvem sledimo pismu babice, ki piše nežno in intimno pismo svoji vnukinji v Ameriko, v drugem pa spremljamo življenjsko pot vnukinje, ki se vrne k babici.

Avtobiografski roman Vsak angel je strašan pripoveduje o deklici Susanni, odraščajoči v umetniški družini, kjer se ne oče ne mama ne zmenita dovolj za občutljivo hčerko. Odrašča v družbeno razgibanem kulturniškem okolju, njen stric je namreč slavni italijanski pisatelj Italo Svevo, sama pa, prepričana, da ne bo sledila njegovem zgledu, veselje išče v naravi in prebiranju stripov. Pripoved preveva humor, odraščanje deklice v domačem Krasa pa je opisano v toplem in nostalgičnem tonu.

 

7kg do sreče7 KG DO SREČE – Maja Gal Štromar

PREVERI DOSTOPNOST

Že dvanajsto knjižno delo slovenske pisateljice, igralke in prevajalke nam na duhovit način pripoveduje zgodbo štiridesetletne igralke Mare. Njena dolga kariera ima, kot običajno, nekaj vzponov in nekaj padcev, dokler nekoč na sceni jasno ne sliši: da lahko ostane to, kar je, torej aktivna igralka, mora shujšati. Koliko? Takole, pet ali šest, najbolje sedem kilogramov. Tu se začne igralkino iskanje poti do popolnosti, sreče, ki jo ji bo prinesla izguba teh nekaj kilogramov. Ali pa morda kaj čisto drugega? Marino iskanje sreče skozi vrtiljak službenih in osebnih peripetij jo pripelje do zavedanja, da se lepe stvari v življenju zgodijo šele, ko jim to dopustimo, se prepustimo. 7 kg do sreče je zabavno in hudomušno delo, ki z veliko distance in samoironije govori o zahtevnih temah, na primer, kako se ženske v srednjih letih znajdejo na tnalu zapovedi, kakšne bi morale biti: lepe, uspešne in seveda srečno poročene.

 

 

zgodba človeškega telesaZGODBA ČLOVEŠKEGA TELESA: Evolucija, zdravje in bolezen – Daniel E. Lieberman

PREVERI DOSTOPNOST

V poljudno strokovnem delu Zgodba človeškega telesa nam avtor, eden najbolj znanih antropologov, ki na Harvardski univerzi poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, zagovarja hipotezo,  da so mnoge kronične bolezni nastale kot posledica novih okoliščin, npr. kmetovanje in industrijska revolucija, katerim človeško telo skozi tisočletja ni bilo prilagojeno. Trdi na primer, da je v človekovi zasnovi, da uživa vlaknasto sadje in zelenjavo, oreščke, gomolje in pusto meso, ne pa predelano hrano, kakršno uživamo danes. Enako je tudi z gibanjem – medtem ko so bili naši prednamci nenehno v gibanju, danes večino življenja preživimo sede. Tema hipotezama potrjuje zelo nadrobno in utemeljeno postavljeno besedilo, v katerem nam je na jasen in pregleden način razložena zgradba in način delovanja človeškega telesa z evolucijskega vidika.

 

 

požgani možganiPOŽGANI MOŽGANI – David Perlmutter

PREVERI DOSTOPNOST

V zadnjem času v ospredje vedno bolj prihajajo dokazi o škodljivosti žit in glutena. Monografija Davida Perlmutterja s podnaslovom Presenetljiva resnica o žitaricah, ogljikovih hidratih in sladkorju – tihih ubijalcih vaših možganov se na to tematiko veže iz specifičnega gledišča: raziskuje namreč, kako ogljikovi hidrati in gluten delujejo na delovanje naših možganov. Skozi knjigo dokazuje, kako njuno uživanje škoduje samemu ustroju možganov – in to tako zelo, da ju lahko povezujemo celo z nastankom Alzheimerjeve in Parkinsonove  bolezni. 

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Maj 2019 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
1314151719
2022242526
2728293031  

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?