Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ februar 2015

prešuštvoPREŠUŠTVO – Paulo Coelho

PREVERI DOSTOPNOST

Novi roman priljubljenega brazilskega pisatelja, v Sloveniji znanega predvsem po romanih Veronika se odloči umreti in Alkimist, pred nami razprostira zgodbo sodobne ženske v sodobnem svetu. Do pred nekaj trenutki se ji zdi, da ima vse: moža, ki ga ljubi, dva ljubka otroka, službo, ki jo ima rada in dovolj denarja, da se je eksistencialne skrbi ne dotaknejo. Potem pa se po pogovoru z nekim pisateljem njen lepo premišljen tok življenja za trenutek ustavi: nenadoma ugotovi, da je njeno življenje monotono, utesnjujoče, skratka, da tako ne more več naprej. Stiska te ugotovitve jo peha v različne poskuse ponovne osmislitve življenja, od nakupovanja do joge, dokler ji ne postavi na pot mladostne ljubezni. Ji bo ta prinesla odrešitev, srečo?

 

munroLJUBO ŽIVLJENJE – Alice Munro

PREVERI DOSTOPNOST

Nobelovo nagrajenko za književnost  iz leta 2013 pri nas že poznamo v dveh prevodih – Preveč sreče in Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva, oba iz leta 2010. V najnovejšem prevodu Ljubo življenje nam v zbirki novel, v nekaterih ne manjka avtobiografskih elementov, predstavi intimne trenutke iz življenja oseb iz kanadske realnosti. Preprost slog pripovedi z melanholičnim pridihom pa nam kaže svojo sliko kanadske družbe nekega časa.

 

 

 

moskvaMOSKVA 2042 – Vladimir Vojnovič

PREVERI DOSTOPNOST

Prvi v slovenščino prevedeni roman ruskega pisatelja hrvaških korenin pred nas postavi osvežujočo mešanico humorja in bolj trpkih tonov. Roman je bil napisan nekaj let pred padcem Sovjetske zveze. V njem protagonist, avtorjev alter ego, potuje skozi čas v prihodnost, točneje v leto 2042, kjer v Moskvi opazuje izgradnjo utopičnega komunizma. Najprej se zdi, da so oblasti tokrat dejansko uspele; kmalu pa s v tej idealni ureditvi začnejo kazati razpoke … Roman v sijajni maniri distopične satire se je v letih, ki so sledile izidu, pokazal za skoraj preroškega.

 

 

hhhhHHhH – Laurent Binet

PREVERI DOSTOPNOST

Prvenec francoskega avtorja je že leta 2010 prejel prestižno Goncourtovo nagrado za literarni prvenec. Zgodovinski roman, katerega naslov (v nemških okrajšavah) pomeni »Himmlerjevi možgani se imenujejo Heydrich«, opisuje napeti čas druge svetovne vojne, ko odpornika Jozef Gabčik in Jan Kubiš zasnujeta operacijo Antropoid. Ta naj bi likvidirala Reinharda Heydricha, enega najbolj krvoločnih nacistov tistega časa, in tako preobrnila tok zgodovine.

 

 

bolezenBOLEZEN JE ZDRAVILO – Peter Wilberg

PREVERI DOSTOPNOST

Angleški magister filozofije, politologije, humanistične psihologije, učitelj, terapevt in avtor Peter Willberg v delu s podnaslovom Uvod v življenjsko medicino in življenjsko zdravljenje utemeljuje danes vedno bolj razširjeno prepričanje, da je telesno stanje sočasno stanje zavesti. To je prepričanje, da imajo vse naše depresije, anksioznosti, bolezni in druge tegobe globlji pomen; učijo nas, da se moramo zazreti vase, da bi izzvali zdravilne sposobnosti svojega telesa. Ob bok »znanstveni« medicini, ki po njegovem le pripomore k širitvi bolezni, tako postavlja novo, življenjsko medicino, s katero se bomo poglobili v vzroke naših tegob in se jih tako rešili na celosten način.

 

 

moc-navadeMOČ NAVADE – Charles Duhigg

PREVERI DOSTOPNOST

S Pulitzerjevo nagrado za novinarske uspehe nagrajeni avtor nam v knjigi s podnaslovom Zakaj počnemo, kar počnemo, in kako to spremenimo, raziskuje natanko to: s pomočjo osupljivih znanstvenih odkritij  in na primeru številnih slavnih in manj slavnih ljudi od Michaela Phelpsa do Martina Luthra Kinga nam pokaže, zakaj navade obstajajo in kako jih lahko spremenimo. To zadnje je pomembno predvsem področju marketinga, kjer je pomembno, da predvidiš potrošnikove navade, prepoznavanje in spreminjanje neželenih navad pa je zagotovo tudi v vsakdanjem življenju eden od modelov za uspeh in zadovoljstvo.

 

stresSTRES: KAKO SE GA ZNEBIMO – Kate Middleton

PREVERI DOSTOPNOST

Angleška zdravnica in psihologinja nam v poljudno napisani knjigi ponudi odgovor na vprašanje, kaj je stres, kako nastane in kako se ga na uspešen način rešimo. Med drugim zavrže kar nekaj uveljavljenih mitov o stresu, kot je na primer ta, da je stres posledica šibkosti, ali pa, da se stres zmanjša z manjšanjem obveznosti. Pojasni, zakaj so nekateri posebej občutljivi na stres, in poudari pomen različnih metod sproščanja za obvladovanje stresa. V sodobnem času, kjer je stres razlog za tri od petih obiskov pri zdravniku, je še kako pomembno, da se ga naučimo obvladovati sami.

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?