Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ februar 2017

Janez Mate-knjigiMOJE SREČANJE S SINDROMOM GUILLAIN-BARRE

PREVERI DOSTOPNOST

OBRAZI SINDROMA GUILLAIN-BARRE – Janez Mate

PREVERI DOSTOPNOST

Verjetno ni veliko ljudi, ki bi vedelo, kaj se skriva za boleznijo z zapletenim imenom Guillain-Barrejev sindrom (GBS). Nobena izjema ni bil niti Ribničan Janez Mate, ko so mu nekega dne po urgentni hospitalizaciji dokončno postavili to diagnozo. O tej bolezni je v slovenščini zelo malo zapisanega; vemo, da gre za bolezen osrednjega živčevja, ki je najverjetneje imunskega izvora in ima za posledico večjo ali manjšo mišično oslabelost in ohromitve. Prav malo, pravzaprav nič pa ni zabeleženega o individualnem soočanju z boleznijo. Tako se je Mate po težki štiriindvajsetmesečni poti počasnega okrevanja odločil, da svoje izkušnje z GBS prelije v knjigi. Izkušnje, ki bodo v dragoceno pomoč vsem, ki se še borijo s to nepredvidljivo boleznijo, pa tudi drugim ljudem z boleznimi osrednjega živčevja, je strnil v dve knjigi; prva opisuje dejanske izkušnje na Nevrološki kliniki in v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča, v drugi knjigi pa je predstavil še svoje osebno soočanje z boleznijo na literaren način.

 

Genialna prijateljicaGENIALNA PRIJATELJICA – Elena Ferrante

PREVERI DOSTOPNOST

Elena Ferrante je psevdonim neznane italijanske pisateljice, ki je v zadnjih letih bliskovito doživela svetovno slavo. V slovenščini je lani izšel njen roman Dnevi zavrženosti, v katerem brezkompromisno predstavlja brezup ženske v času, ko jo zapusti mož. Genialna prijateljica je prav tako mojstrsko napisana zgodba o dolgem prijateljstvu med dvema ženskama, Lilo in Eleno. Prijateljici sta že več kot šestdeset let. Ko ena od njiju nenadoma izgine brez sledu, druga začne z obujanjem preteklosti razreševati vzrok njenega pobega. Čeprav zelo različni, sta se Lila in Elena spoprijateljili že kot majhni deklici, ki sta odraščali na predmestnih ulicah Neaplja. Medtem ko je prva zadržana in pridna, je druga divja, neukročena in – kot v šoli kmalu ugotovijo – izjemno talentirana. Razmerje med deklicama se med odraščanjem nenehno spreminja, prva gre v šolo, nato v gimnazijo, druga kljub svoji nadarjenosti ostane v čevljarski delavnici svojega očeta.  Odraščanje z vsemi svojimi lepimi in tudi težkimi trenutki, prve ljubezni, razlike med bogatimi in revnimi, poroke iz koristoljubja ali ljubezni … Elena Ferrante nas tudi v tem romanu, ki je hkrati prvi del njenega neapeljskega cikla, s svojim mojstrskim predenjem zgodbe ponovno pritegne v svoj svet – četudi v nenehnem ugibanju, ali je delo kljub vsemu avtobiografsko.

 

 

JezeroJEZERO – Tadej Golob

PREVERI DOSTOPNOST

Z novim romanom nas slovenski avtor, ki je bil leta 2010 za roman Svinjske nogice ovenčan s kresnikom, popelje v žanr kriminalke. To je njegov prvi poskus tovrstnega žanrskega pisanja, čeprav se je z romanom Zlati zob že poskusil tudi v žanrskem pisanju za mladino. V kriminalnem romanu Jezero spremljamo inšpektorja Tarasa Birso, štiridesetletnega inšpektorja, srečno poročenega z dvema skoraj odraslima hčerkama. Taras, kar je za ta žanr dandanes neobičajno, nima (pre)hudih osebnostnih težav – razen težkega sprijaznjenja z dejstvom, da prihaja v srednja leta – , ni alkoholik, ter je na račun ženinega uspeha dobro finančno preskrbljen. Seveda pa dobre stvari težko dolgo trajajo. Ko po upokojitvi podrejenega dobi novo pomoč v obliki privlačne policistke, ki je ravno zaključila fakulteto, se stvari začnejo zapletati. Ne pomaga pa niti dejstvo, da za prvi primer dobita izjemno zapleten primer umora …

 

 

 

Harry Potter in otrok prekletstvaHARRY POTTER IN OTROK PREKLETSTVA – Jack Thorne in J. K. Rowling

PREVERI DOSTOPNOST

V zadnjem času je nikoli usahlo zanimanje za mladinsko fantazijsko serijo o čarovniku Harryju Potterju angleške pisateljice J. K. Rowling končno obrodilo knjižne sadove: v slovenščino je bil preveden novi roman, ki razkriva nadaljevanje priljubljene serije.

Harry Potter in otrok prekletstva se odvija v času devetnajst let po zaključku zadnje knjige iz serije in porazu Mrlakensteina. Harry Potter, zdaj sedemintridesetletni uslužbenec na Ministrstvu za čaranje, je poročen z Ginny in oče treh otrok - Albusa, Jamesa in Lily. Zgodba se začne, kjer se je končal zadnji del serije: na postaji londonske železnice, ko se mlajši sin Albus pripravlja na vstop v čarovniško šolo Bradavičarko. Vendar pa je Albus popolno nasprotje svojega slavnega očeta - in tega se grenko zaveda. Povrhu vsega je sprejet še v Spolzgad in si za najboljšega prijatelja izbere sina Draca Malfoya, Scorpiusa. Ko Albus neke noči sliši očetov pogovor z očetom pokojnega sošolca Cedrica Diggoryja, sprejme nevarno odločitev, da bo s pomočjo prijatelja Scorpiusa poskušal Cedrica vrniti v življenje ... Odločitev, ki lahko pusti nepredvidljive posledice tako v preteklosti kot v sedanjosti. Besedilo, ki je Thornova dramatizacija izvirne zgodbe J. K. Rowling, je izvrsten dokaz, da franšiza še zdaleč ni izčrpana.

 

Bajker JureBAJKER JURE – Sonja Pucer

PREVERI DOSTOPNOST

Konec preteklega leta je izšlo že osmo leposlovno delo ribniške pisateljice Sonje Pucer. Medtem ko je bilo njeno preteklo ustvarjanje namenjeno otrokom, ki jim je skozi zgodbo prinašalo tudi poučno noto, je zadnje delo namenjeno nekoliko starejšim bralcem. V izvirnem, hudomušnem besedilu, ki ga je s simpatičnimi ilustracijami opremila Barbara Koblar, sledimo prigodam petošolca Jureta. S starši živi na tihem podeželju, kjer se nič dosti ne dogaja. Zato je veselje nepopisno, ko nekega dne, ko starši kupujejo nova vhodna vrata, nepričakovano dobi svojega mucka. Ko pa mu oče nekega dne priskrbi še njegovo čisto pravo odraslo kolo, se življenje resnično začne obračati na bolje! Kolesarjenje pa ima tudi nepričakovan učinek: iz debelušnega fanta se Jure čez poletje spremeni v športnega mladeniča, pa tudi sošolci in sošolke ga začnejo gledati v drugačni luči … Bajker Jure si bo s svojo simpatičnostjo in humorjem zagotovo utrl pot do rok in src mladih bralcev, in upamo, da njegovih dogodivščin še ni konec.

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< September 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  9111213
14151617181920
21222324252627
2829    

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?