Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ marec 2017

običaji deželeOBIČAJI DEŽELE – Edith Wharton

PREVERI DOSTOPNOST

Obsežni roman ameriške pisateljice in Pulitzerjeve nagrajenke Edith Wharton je prvič izšel že leta 1913. Avtorica, pri nas znana predvsem po delu Čas nedolžnosti, v svojih delih razprostira ostro satiro in družbeno kritiko tedanjega časa. V času po državljanski vojni se je družba v ZDA začela deliti na sveže bogataše, ki so obogateli z naložbami in špekulacijami na Wall Streetu, ter staro aristokracijo, ki ni navajena delati za denar, na eni ter revnimi množicami na drugi strani. V to okolje je postavljena mlada lepotica Undine, hčerka na hitro obogatelih staršev. Prepričana in vzgajana v trdnem prepričanju, da lepoti pripada denar, gibanje v visoki družbi in nenehna zabava, ne izbira sredstev, kako to doseči. Neprizanesljiv pogled na tedanjo družbo, v kateri vrednote vedno bolj določa denar, pa se nam tudi danes zdi nekam znan.

 

 

Japonski ljubimecJAPONSKI LJUBIMEC – Isabel Allende

PREVERI DOSTOPNOST

Ljubezenski roman čilsko-ameriške pisateljice pripoveduje zgodbo o ljubeznih in preizkušnjah dveh družin, bogate družine Belasco iz Sea Cliffa, njihove nečakinje in posvojenke Alme Mendel ter japonske družine Fukudo, ki pri njih opravlja vrtnarska dela. Mlada Alma pri osmih letih spozna ljubezen svojega življenja, Ičimeija Fukudo, sina vrtnarja iz Sea Cliffa. Zgodovinske razmere ju ločijo, družino Fukodo med drugo svetovno vojno pošljejo v ameriško taborišče. Tam najde ljubezen Ičimeijeva sestra, sam pa se z Almo ponovno sreča šele mnogo let pozneje, a ju okoliščine, tudi take, ki jih ustvarjata sama, nenehno ločujejo. Zgodbo o strastni ljubezni, ki ne ugasne več kot sedemdeset let, izvemo iz pripovedi sedaj triinosemdesetletne Alme, stanujoče v domu za starostnike, ki se odloči svoje spomine pred koncem življenja zaupati mladi uslužbenki doma Irini in vnuku Sethu.

 

 

PodreditevPODREDITEV – Michel Houellebecq

PREVERI DOSTOPNOST

Izjemno provokativen roman razvpitega francoskega avtorja nam prikaže sliko Francije bližnje prihodnosti, točneje leta 2022, ko na volitvah večino dobi muslimanska stranka pod vodstvom Mohammeda Ben Abbesa. Izredno stanje, demonstracije, nemire in množično izseljevanje pred volitvami spremljamo skozi oči Françoisa, univerzitetnega profesorja srednjih let in strokovnjaka za Joris-Karla Huysmansa, voditelja »dekadentnega gibanja« v literaturi. François dogajanje spremlja resignirano; rahla zaskrbljenost zaradi dejstva o spreminjanju francoske družbe in uveljavljanju islamskega prava v univerzitetno okolje se pri njem nenehno izmenjuje s skrbjo o njegovi upadajoči spolni moči. Vse dokler ga zavedanje o pomembnosti profesorskega poklica v islamski državi, ki ima posledice v njegovi finančni preskrbljenosti (univerzo po novem financirajo Savdijci) in obet mnogoženstva ne spodbudi, da na islam začne gledati v drugi luči ... Roman je v Franciji izšel prav na dan napada na časopis Charlie Hebdo, kjer so islamistični militantneži pobili dvajset sodelavcev časopisa. Houellebecq se je zaradi tega umaknil iz Pariza in dobil policijsko zaščito, kar je še pripomoglo k provokativnosti romana.

 

Tiha vodaTIHA VODA – Viveca Sten

PREVERI DOSTOPNOST

V novi seriji kriminalnih romanov v zbirki Umori na Sandhamnu nas švedska avtorica Viveca Sten odpelje na otok Sandhamn, ki s svojo lego blizu Stockholma velja za popularno turistično destinacijo prebivalcev švedske prestolnice. Ko nekega dne naključni sprehajalec na morski obali odkrije truplo moškega, zavitega v ribiško mrežo, preiskavo prevzame inšpektor Thomas Andreasson, ki zaradi bivanja v bližini kraje dobro pozna. Kar se najprej zdi kot nesreča, s pojavom novih trupel nenadoma pridobi strašljivo gotovost umorov. Hkrati z nestrpnostjo nadrejenih, ki želijo zaradi poletnih počitnic in dopustnikov zadevo razjasniti čim hitreje in čim bolj potiho, pa se Thomas otepa še lastnih demonov, s smrtjo trimesečne hčerke in ločitvijo, ki sta mu pred komaj šestimi meseci postavili življenje na glavo ... Po uspešni knjižni seriji se na Švedskem že več let snema tudi tv serija.

 

 

 

FrančiškaFRANČIŠKA – Anna Piwkowska

PREVERI DOSTOPNOST

Prvi mladinski roman poljske avtorice, ki je prejel tudi nagrado knjiga leta, ki jo podeljuje poljska sekcija IBBY, na svež in sproščen način pripoveduje zgodbo 13-letne Frančiške. Nekega dne se Frančiškina mati ne vrne domov. Namesto nje pred vrati stoji uglajena in moderna gospa srednjih let – izkaže se, da ima Frančiška babico, za katero doslej še ni slišala. Zaradi novih razmer, bolezni, ki je mater zadržala v bolnišnici, sta se novopečena babica in vnukinja prisiljeni počasi navaditi na svoji novi vlogi. Babica, ki je življenje posvetila gledališču, se mora naučiti v svoje samotno in nestanovitno življenje sprejeti deklico, Frančiška pa uteho išče v poeziji, ki v njenem mladem življenju pridobiva vedno večjo vlogo. V babici najde nepričakovano zaveznico, veselje pa ji prinašajo nova prijateljstva, pisanje pesmi, prve ljubezni – predvsem pa upanje, da bo mami počasi le bolje …

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< September 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  9111213
14151617181920
21222324252627
2829    

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?