Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ november 2016

Skrivna zgodovinaSKRIVNA ZGODOVINA – Donna Tartt

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ameriške pisateljice, ki je bila za svoje delo nagrajena tudi s Pulitzerjevo nagrado, je v izvirniku izšel že leta 1992. Temačna zgodba, ki se je že zapisala med ameriške klasike, nas popelje v univerzitetno okolje na ameriškem severu, kjer mladi Kalifornijec Richard vstopi v zaprto skupino študentov stare grščine. Oddelek, ki ga vodi nenavadni profesor Julian, obiskuje le še pet študentov – med njimi le eno dekle. Richard se sčasoma priključi njihovi tesno povezani skupini. Vendar ga skupina ne sprejme povsem medse. Sčasoma spozna, da skrivajo strašno skrivnost. Ta počasi sili na plano, in skupina, vključno z Richardom, ne vidi drugega izhoda, kot ubiti enega od njih … Mračna zgodba z jasno psihološko izrisanimi liki nam prikazuje sliko precej posebnih študentov, ki so odmaknjeni od resničnega življenja, želijo živeti po zgledu stare Grčije, a jih nazadnje dejanje, ki ga zagrešijo, vse usodno zaznamuje.

 

 

 

Pokopljite me za šprajcPOKOPLJITE ME ZA ŠPRAJC – Pavel Sanajev

PREVERI DOSTOPNOST

Kratek roman ruskega pisatelja in filmskega režiserja je v domovini prava uspešnica, prodana v več kot milijon izvodih. Napisana delno avtobiografsko, knjiga pripoveduje nekako tragikomično zgodbo o odraščanju pri starih starših, prikazano skozi oči osemletnega otroka. Mladega Saša vzgaja predvsem babica, ki pa je, več ko o njej preberemo, vse bolj nora. Vzgajanje poteka prek divjega zmerjanja, obsesivnega nadzora – fant je nenehno bolan – do čedalje hujših izpadov, ob katerih tudi dedek redno beži k prijateljem in v bližnje gostilne. Prek humorja polnih opisov posameznih peripetij z babico, iz katerih je roman sestavljen, počasi spoznavamo ozadje zgodbe, zakaj je deček pri babici, in zgodba pridobiva vedno bolj tragične okvire. Bo deček kdaj uspel priti nazaj k mami?

 

 

 

Primer MeursaultPRIMER MEURSAULT – Daud Kamel

PREVERI DOSTOPNOST

Verjetno smo vsi v nekem trenutku življenja vzeli v roke Camusovega Tujca. Spomnimo se, zgodba govori o Meursaultu, moškemu na začetku tridesetih let, ki nekega dne na obisku pri prijatelju ob morju ubije nekega Arabca – domnevno v samoobrambi, zato, ker je Arabec grozil njegovemu prijatelju, ki mu je pretepel sestro. Ta Arabec, kljub temu, da je v romanu omenjen kar petindvajsetkrat, nikoli ne dobi imena. To krivico je sklenil popraviti Daud Kamel, alžirski novinar, ki je svoj prvenec Primer Meursault napisal kot odgovor in hkrati dialog s Tujcem. V njem Arabec dobi ime: Musa. Zgodbo pripoveduje Musov mlajši brat, ki nam želi osvetliti življenje tega človeka, tako enoznačno opisanega v Tujcu. Skozi izvirno zgodbo nam med drugim pojasni, da ženska, zaradi katere se je želel maščevati, ni njuna sestra, temveč bratova ljubica – in njeno maščevanje je narekovala njihova čast. Roman je ob izidu prejel prestižno francosko Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec.

 

 

Stara mama v koprivahSTARA MAMA V KOPRIVAH – Aurélie Valognes

PREVERI DOSTOPNOST

Humorni roman mlade francoske avtorice nas popelje v stanovanjsko hišo nekje v Franciji, kjer se življenje pisane palete stanovalcev malce zamaje ob vrnitvi osemdesetletnega tečneža Ferdinanda. Mož se drži odmaknjeno od vseh ostalih, hkrati pa čisto namenoma krši vsa pravila, ki jih postavlja pedantna in malce despotska hišnica gospa Suarez. Poleg tega pa je s sabo pripeljal orjaškega psa, ki ustrahuje vse pse in mačke po hiši. Ko mu izgine ljuba psička Daisy, domnevno mu jo je povozil avto, začne večni nergač Ferdinand lesti iz lupine, kamor se je zavlekel že pred ženinim odhodom pred precej leti. Stike začne navezovati tako s hčerko, ki živi v Singapurju, kot s simpatično deklico, ki se preseli v nadstropje nad njim. Ko začne prijateljevati še z vitalno nekaj-in-osemdesetletnico iz zgornjega nadstropja, se zdi, da se njegovo življenje zares obrača na bolje … Življenje pa mu je vendarle pripravilo še nekaj presenečenj. Stara mama v kopriva se bere kot nekakšen sončen sredozemski odgovor na Moža z imenom Ove, ki ga poleg humorja zaznamujejo tudi bolj trpki skandinavski toni.

 

Po poti zlaPO POTI ZLA – J. K. Rowling

PREVERI DOSTOPNOST

Tretji roman v seriji kriminalnih romanov precej uspešne angleške avtorice, ki si je svetovno slavo pridobila s fantazijsko serijo o mladem čarovniku Harryju Potterju, nadaljuje s primeri bivšega vojaškega preiskovalca, sedaj zasebnega detektiva Cormorana Strikea in njegove tajnice oz. družabnice Robin. Tokratni primer Cormorana popelje v raziskovanje svoje preteklosti, otroštva ob boemski materi, slavni rokerski ljubici, ter časa, ki ga je preživel v vojski. Na ulicah Londona se namreč pojavi "Shacklewellski Razparač", serijski morilec, ki ubije in iznakazi žrtve, nato pa si za spomin vzame nekaj njihovega – največkrat telesno okončino. Ko Cormoranova tajnica po pošti prejme prav poseben paket, ki vsebuje odrezano nogo s posvetilom ­– verzom iz pesmi glasbene skupine, povezane s Cormoranovo preteklostjo, – se je detektiv prisiljen še enkrat zazreti v svojo preteklost, kjer najde štiri moške, ki se mu verjetno želijo maščevati. Vendar pa se z zasledovanjem teh ljudi, vsak izmed njih je nevaren človek svoje sorte, z družabnico spustita v izjemno tveganje, ki utegne Robin stati življenja ...

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2019 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?