Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

(Iz)brane novosti ~ oktober 2016


brezbarvniBREZBARVNI TSUKURU TAZAKI IN NJEGOVA LETA ROMANJA – Haruki Murakami

PREVERI DOSTOPNOST

Najnovejši roman priljubljenega japonskega pisatelja pripoveduje zgodbo Tsukuruja Tazakija, odraslega moškega sredi tridesetih let, ki zaradi nepredelane krivice v preteklosti ne more ohranjati razmerij. Da bi rešil novonastajajočo zvezo - tokrat se zares zaljubi - pa se je prisiljen soočiti s preteklostjo: ugotoviti mora, zakaj ga je skupina štirih prijateljev, s katerimi je v srednji šoli razvil zelo povezano obliko prijateljstva, nenadoma odrezala iz njihovega življenja. S poglabljanjem v preteklost vidi njihovo prijateljstvo v novi, kompleksnejši luči, ki mu pove, da nobena situacija ni nikoli popolnoma enoznačna. Hkrati dobi tudi odgovor na uganko, ki ga je mučila toliko let. Murakami se v zadnjem romanu vrača iz magičnega realizma, ki smo ga pri njem spoznali v obsežni trilogiji 1Q84, v bolj vsakdanje teme in realizem, kakršnega smo srečali na primer v romanu Norveški gozd.

 

Brez tebeBREZ TEBE – Jojo Moyes

PREVERI DOSTOPNOST

Po svetovni uspešnici Ob tebi, v kateri je angleška pisateljica navdušila bralke z ganljivo in simpatično zgodbo o mladem Willu, ki po nesreči z motorjem ostane paraplegik, in njegovi nekonvencionalni negovalki Lou Clark, je avtorica napisala še kar nekaj ravno tako rahločutnih romanov. Pa vendar ni bil noben tako težko pričakovan kot prav nadaljevanje omenjenega romana; nadaljevanje, ki ga je avtorica po lastnih besedah napisala na željo bralcev. Brez tebe nadaljuje zgodbo sedemindvajsetletne Lou, ki se mora sprijazniti z življenjem brez Willa. Po popotovanju po svetu in življenju v Parizu se vrne domov, kjer zapade v tirnice brezciljnosti in žalovanja. Pravzaprav ji je življenje tako odveč, da ko neke noči ponesreči pade s strehe, vsi njeni bližnji mislijo, da je želela storiti samomor. Vsakdan pa se ji nekega dne nepričakovano zaplete, ko sreča osebo, za katero niti v sanjah ne bi pomislila, da obstaja … Pa vendar ji bo prav ta oseba nevede ponovno pomagala najti ravnovesje v življenju.

 

Življenje vilinovŽIVLJENJE VILINOV – Muriel Barbery

PREVERI DOSTOPNOST

Dve punčki sta v nenavadnih okoliščinah najdeni v dveh državah. Maria, vzgajana v majhni vasici v Burgundiji, ima nadnaravne moči pogovarjanja z naravo, v njeni navzočnosti je dežela v blagostanju. Clara, vzgajana v Italiji, je pripeljana v veliko mesto, kjer razvije svoje čudežne zmožnosti igranja na klavir in prek igranja vzpostavi stik z Mario. Obe deklici morata združiti moči, da bosta v prihajajoči vojni z zlimi silami ohranili pri življenju skrivnostne viline in njihovo izročilo ... Nenavaden fantazijski roman, poln liričnosti in magije, je prvi del (načrtovano je nadaljevanje!) in drugi prevedeni roman francoske avtorice Muriel Barbery, ki jo pri nas poznamo po filozofsko obarvanem romanu Eleganca ježa.

 

 

 

Nulta številkaNULTA ŠTEVILKA – Umberto Eco

PREVERI DOSTOPNOST

Kratki roman je poslednji izdani roman v letošnjem letu preminulega italijanskega pisatelja, filozofa in semiotika, ki si je svetovno slavo pridobil z zgodovinskim romanom Ime rože, utrdil pa z romanoma Baudolino in Foucaultovo nihalo. V Nulti številki neuspešni italijanski novinar in pisatelj Colonna, ki je že stopil v svoja petdeseta leta, izpisuje spomine na nenavadne dogodke, ki so se odvili leta 1992. Takrat ga je k sodelovanju povabil Simei, da zanj kot "ghost writer", pisatelj v senci, napiše knjigo - spomine novinarja. Hkrati naj bi mu pomagal izdajati nekakšen "nov, zares resnicoljuben" časopis z naslovom Jutri, ki sicer ne bo nikoli izdan, a za katerega že ima izbrano uredništvo. Ta časopis naj bi pomagal vstopiti v visoke kroge financ in bankirstva njegovemu financerju, komturju Vimercatu - pa čeprav predvsem s tem, da bo zamisel izdajanja tega časopisa opustil. Colonna se tako zaplete v novinarski vsakdan izdelovanja tračarskih novic in umetnega izdelovanja senzacij, hkrati pa bralci izvemo marsikaj (seveda tudi iz kategorije teorij zarote) o italijanski polpretekli zgodovini.

 


pojdi postavi stražarjaPOJDI, POSTAVI STRAŽARJA – Harper Lee

PREVERI DOSTOPNOST

Drugi prevedeni roman ameriške avtorice, ki se je proslavila z romanom Če ubiješ oponašalca – ali v prejšnjem prevodu, Ne ubijaj slavca – je bil napisan že pred njim, nato ja je kar nekaj let veljal za izgubljenega. Dogajalni čas romana je sredina petdesetih let dvajsetega stoletja in dvajset let za dogodki, opisanimi v romanu Ne ubijaj slavca. Ponovno pripoveduje zgodbo Scout Finch. Medtem ko je v prvem romanu Scout še mlada deklica, ki opazuje svojega očeta, odvetnika Atticusa Fincha pri obrambi temnopoltega mladeniča pred neupravičeno obtožbo posilstva, je v drugem romanu Scout že odrasla ženska, ki že nekaj časa ne živi več v rojstni vasi. Po vrnitvi iz New Yorka domov na podeželje presenečeno ugotavlja, da se tu ni veliko spremenilo – rasizem je še vedno podtalno prisoten pri večini prebivalstva. Kaj kmalu izve, da imata tudi trdni moralni avtoriteti, za kakršni je imela svojega očeta in strica, na črnsko vprašanje dvomljiv pogled … Harper Lee je z romanom Pojdi, postavi stražarja izzvala mnoge ogorčene kritike, saj naj bi roman pod vprašaj postavljal vse vrednote, ki jih je zagovarjal roman Ne ubijaj slavca.

 

Pikov fantPIKOV FANT – Joyce Carol Oates

PREVERI DOSTOPNOST

Roman ugledne in večkrat nagrajene sodobne ameriške avtorice je v maniri kratke zgodbe izpisana napeta prvoosebna izpoved Andrewa J. Rusha. Andrew je uspešen triinpetdesetletni pisec kriminalnih romanov iz New Jerseya, ki se rad pohvali, da njegove romane opisujejo kot "Stephen King za džentelmene". Pred časom si je, menda zaradi nemira ob nenadnem pisateljskem uspehu, omislil alter ego, Pikovega fanta, pod katerim izdaja mnogo bolj brutalne in sadistične noir kriminalke. Svoje dvojno življenje uspešno skriva tako pred družino kot pred svetom, dokler lepega dne ne prejme obtožbe za plagiatorstvo. Ženska, ki ga obtoži, ga začne obsedati, njegovo življenje pa začne vedno bolj prevzemati njegov drugi jaz, Pikov fant ...

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Avgust 2019 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?