Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Računalniški tečaji Simbioza

Za nami je tretji vseslovenski medgeneracijski prostovoljski projekt Simbioza, na katerem so mladiprostovoljci učili starejšo populacijo osnov računalništvaintako ponovno povezali dve generaciji v Ribnici na Dolenjskem.

Pobudnik in organizator Simbioze je bil zavod Ypsilon. Računalniške delavnice so sočasno potekale na 326 lokacijah po vsej Sloveniji in sicer med 21. in 25. oktobrom. Letos je 4.819 tečajnikov poučevalo kar 3.529 prostovoljcev, kar je svojevrsten rekord. Delavnice so se odvijale v osnovnih in srednjih šolah ter seveda v knjižnicah, ki so bile tudi glavne točke za organizacijo dogodkov v okolju.

Veseli smo, da smo se v našem kraju ponovno imeli lepo, da smo vse, kar smo v tednu Simbioze med generacijami doživeli, ustvarili skupaj. Prav vsak posebej je doprinesel svoj kamenček pri izgradnji celotnega mozaika. S pomočjo in požrtvovalnim delom prostovoljcev je bila organizacija računalniških delavnic izpeljana več kot dobro, kar so potrdili tudi zadovoljni tečajniki. Vsekakor velja pohvala vsem prostovoljcem in posameznikom, ki so se prijazno odzvali našemu vabilu.

Vemo, da so prostovoljci tisti, ki bogatijo naše življenje in skupnost, v kateri bivamo. Lepo je bilo imeti tako zlate prostovoljce: Ano Cvar, Vanjo Cebin, Mojco Avsec, Milana Babiča, Rotejo Gornik, Petro Putre, Žana Oberstarja, Katarino Kozina, Tejo Merhar, Nejo Petkovič, Nino Zelko in Tinkaro Hodnik ter prostovoljce - osnovnošolce, ki so poimensko navedeni v prispevku o letošnji Simbiozi, ki ga je napisala mentorica Marinka Mate in si ga lahko preberete na spletni strani OŠ dr. Franceta Prešerna (http://www.osribnica.si/nova/). Poleg so zbrani tudi vtisi osnovnošolcev, ki so sodelovali v projektu.

Za začetek naj povzamemo nekaj številk. Zaradi velikega zanimanja za tečaje smo v Knjižnici Miklova hiša že lani imeli premalo računalniških kapacitet. Ker nismo želeli zavrniti nikogar, smo takrat uspeli odpreti še tretji termin tečajev. Letos nas je iz zagate rešila OŠ dr. Franceta Prešerna, ki se je pridružila vseslovenski akciji in ponudila svojo računalniško učilnico z 21 računalniki.

Pri nas, v Knjižnici Miklova hiša, se je v petih dneh tečajev zvrstilo 19 udeležencev, ki jim je pomagalo 18 prostovoljcev (najmlajši je imel 14 let), na pomoč pa smo jim priskočile tudi knjižničarke. V OŠ dr. Franceta Prešerna se je tečaja udeležilo kar 25 udeležencev, ki jim je pomagalo kar 21 prostovoljcev, od tega 18 osnovnošolcev v starosti od 13-15 let. To je bila zanje pozitivna izkušnja, saj so se kar naenkrat znašli v vlogi učiteljev. Tako smo dobili kar precejšne število prostovoljcev: lahko bi rekli, da je imel skoraj vsak tečajnik svojega osebnega učitelja.

Na delavnicah je bila vsak dan obravnavana druga tematika. V ponedeljek so tečajniki odkrivali osnove uporabe računalnika in raziskovali, kaj računalnik je in kako z njegovo pomočjo napisati besedilo; v torek so pokukali v svet interneta ter brskali za zanimivimi informacijami; v sredo so se naučili, kako deluje elektronska pošta in si ustvarili vsak svoj elektronski naslov; v četrtek so skočili v svet družbenih omrežij in se pobliže spoznali z omrežjem Facebook; v petek pa so se seznanili z mobilno telefonijo.

Naš cilj je bil, da tečajniki doživijo pozitivno izkušnjo z računalnikom, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnje učenje. Omenila sem jim, da če bodo pridno vadili, se nam lahko pridružijo kot prostovoljci drugo leto. Seveda so vsi vneto prikimavali in sesmejali.

Same delavnice so nas vse precej presenetile. Prostovoljci so bili za delo z uka željnimi tečajniki zelo motivirani in so z veseljem pomagali. Včasih pomaga samo nasmeh in spodbudna beseda, tega pa na naših delavnicah ni manjkalo.

Delavnice so bile tudi medijsko obeležene. V torek nas je obiskala ekipa Kanala A in posnela prispevek z Nušo Lesar, ki se nam je tisti dan pridružila kot prostovoljka. V sredo pa je prispevek naredila tudi lokalna televizija R kanal v OŠ dr. Franceta Prešerna.

O vtisih smo povprašali udeležence tečajev. Vsi so se strinjali, da je tovrstna pomoč učenja uporabe računalnika več kot dobrodošla. In kaj to pomeni za naše okolje? Računalniških delavnic v našem okolju primanjkuje, zanimanje zanje pa je veliko, sploh med starejšo populacijo. Marsikdaj se namreč le-ti počutijo zapostavljene, ker so informacije največkrat dostopne le še na internetnih straneh, tako da so prikrajšani za osnovne informacije. Poudarili pa so, da bi bilo učenje še bolj učinkovito, če bi se take delavnice dogajale večkrat. Obljubila sem jim, da se, če ne prej, ponovno vidimo približno ob istem času drugo leto! Mogoče tudi na nadaljevalnem tečaju…!!!

Ekipa Simbioze: »Velik HVALA gre vsem, ki ste po svojih najboljših močeh prispevali k realizaciji in postali del velike zgodbe.« Mislim, da tudi brez njih projekta ne bi bilo. Bili so nam v veliko pomoč, zato tudi ekipi Simbioza velik HVALA. Hvala vsem prostovoljcem in vsem tistim v kolektivu Knjižnice Miklova hiša in OŠ dr. Franceta Prešerna, ki so se nam pridružili in pomagali, da smo se imeli fantastično.

 

Duška Košir,
lokalni koordinator za občino Ribnica

 

 KLIK za vstop v galerijo!

 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< November 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  91011121314
161718192122
23242526272829
      

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?