Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Škrabčev trg 21, Ribnica
T: +386 (0)1 83 50 382
M: +386 (0)41 390 057
E: illsikrib@rib.sik.si

Sklop B: poezija in proza

Sklop B: proza in poezija         

K pisanju literarnih vsebin smo povabili mentorje (profesorice slovenščine) in učence zadnje triade osnovnih šol: OŠ dr. Antona Debeljaka iz Loškega Potoka (v nadaljevanju OŠ Loški Potok), OŠ dr. Franceta Prešerna iz Ribnice (v nadaljevanju OŠ Ribnica) in OŠ dr. Ivan Prijatelj iz Sodražice (v nadaljevanju OŠ Sodražica).  Povabili smo jih z literarnim natečajem za kratko zgodbo in pesem na temo V iskanju identitete: kdo sem?- Iskanje lastne podobe in osebnega izraza. Z natečajem smo želeli spodbuditi občutek pripadnosti okolju, razmišljanje o njem, tudi kritičnem pogledu nanj, skozi ustvarjanje in poustvarjanje smo želeli razvijati ustvarjalnost in inovativnost, okrepiti sodelovanje splošne knjižnice z izobraževalnimi ustanovami (tako osnovnimi kot glasbeno šolo) ter omogočiti mladim, da svoje znanje in ustvarjanje predstavijo lokalni skupnosti ter sosednjim občinam. Tako so se skupnosti seznanile z umetniškim in ustvarjalnim potencialom mladih, ki živijo med njimi. Poseben poudarek je bil tudi na podpori in spodbujanju mentorstva v osnovnih in glasbeni šoli.

  1. Koordinacija in vodenje aktivnosti

Pred natečajem smo postavili idejna izhodišča za pisanje pesmi ali kratke zgodbe za literarni natečaj V iskanju identitete. Priporočili smo pogovor in razmišljanje ob branju ljudske izročilne literature, nastale na domačem področju (legende, zgodbe, običaji, pesmi), razmišljanju o svoji identiteti, navadah, običajih, vrednotah, življenjski poti, ki se kaže v prihodnosti. Lahko so se oprli na pot skupine ljudi, razvoj kraja ali področja, življenje družine ali posameznika. Mladi pisci lahko posegajo po osebah iz ljudskega izročila pokrajine, zgodbah o nastankih in imenih krajev, pripovedih starih ljudi, lahko pa v iskanju lastne identitete (kdo sem, moje življenje, pot, po kateri želim hoditi...) najdejo svoje daljne korenine, raziščejo vrednote in potenciale, ki so jim bile ob rojstvu dane, ali pa najdejo povsem svoje, nove izraze identitete in svoje literarne snovi.

  1. Srečanje z osnovnošolskimi učitelji slovenščine OŠ Ribnica, Sodražica in Loškega Potoka in izobraževanje

Na srečanju profesoric slovenščine vseh treh sodelujočih šol smo se pogovorili o temi natečaja, možnih načinih raziskovanja in pisanja, motivaciji za pisanje, usmeritvah, povezanosti z učnimi načrti za tretjo triado OŠ, s cilji projekta, spregovorili smo o področjih, kjer pričakujejo težave / zastoje, za pomoč s strani koordinatorice projekta med samim potekom ustvarjanja  ter se dogovorili o poteku natečaja. Po dogovoru je bil natečaj odprt od 5. 11. 2012 do 15. 12. 2012. Sodelovale so profesorice Bogdana Mohar, OŠ Sodražica, Jelka Mate in Majda Valčič, OŠ Ribnica, Tadeja Topolnik, OŠ Sodražica.

  1. Izbor petčlanske strokovne komisije najboljše proze in poezije treh občin

Po zaključku natečaja je petčlanska komisija v sestavi: Tadeja Topolnik, OŠ Sodražica, Bogdana Mohar, OŠ Loški Potok, Jelka Mate, OŠ Ribnica, Metka Kljun, Miklova hiša in Ana Porenta, koordinatorica projekta, izbrala prispevke za objavo v zborniku ter nagrajene avtorje.

Natečaja se je udeležilo  veliko učencev tretje triade:
- iz OŠ Loški Potok 50 učencev 3. triade, kar je približno 44 %

- iz OŠ Sodražica 23 učencev 3. triade, kar je približno 33%.

- iz OŠ Ribnica 69 učencev 3. triade, kar je približno 28 %

Komisija je med prispelimi besedili izbrala 35 besedil za objavo, od tega 18 pesmi in 17 kratkih zgodb in razmišljanj. Izbrala je tudi 5 nagrajencev za poezijo in 5 za prozo. Seznam izbranih mladih literatov:

- iz OŠ Loški Potok: Karmen Krnc, Neja Grandljič, Rebeka Bartol, Luka Kordiš 

- iz OŠ Sodražica: Ida Trček, Živa Češarek, Miha Benčina

- iz OŠ Ribnica: Nina Abrahamsberg, Katarina Kokol, Žiga Novosel

  1. Izdaja brošure s prozo in poezijo

Koordinatorica projekta Ana Porenta je vsa izbrana in nagrajena besedila razporedila v tri vsebinska poglavj: Kdo sem, Tu sem doma in O nastanku naših krajev, ki so po dogovoru z mentoricami iz vseh šol dobili skupni naslov Kdo sem. Tako je nastal zbornik literarnih del osnovnih šol Ribnica, Sodražica in Loški Potok, ki nosi tudi nadnaslov V iskanju identitete. Zbornik je izdala Knjižnica Miklova hiša Ribnica v februarju 2013. Knjižica je  velikosti A4 in obsega 48 strani. Zbornik je bil opažen tudi v širšem slovenskem prostoru, saj je na 26. Roševih dnevih (državno srečanje mladih literatov osnovnih šol) v Celju prejel posebno priznanje med literarnimi revijami / časopisi osnovnih šol iz Slovenije. Podelitev je bila 21. marca 2013 v Celjski knjižnici.

Sklop B proze in poezije je bilo uspešno, ker:

  1. Pisanje literarnih vsebin (proze in poezije) mladih osnovnošolcev na temo identitete je povezalo učitelje (skupno sodelovanje) slovenščine treh občin.
  2. Pesniška in prozna dejavnost je mladim omogočila, da so se sposobnosti mladih predstavile širši javnosti in na ta način promovirali svojo ustvarjalnost.
 

Iskanje po strani

Obvestila

RSS novice

Delovni čas in kontakt

Knjižnica Miklova hiša
telefon
01 83 50 382
041 390 057
Knjižnica Loški Potok
telefon
01 83 50 128
Knjižnica Sodražica
telefon
01 83 71 026

odpiralnicas

Koledar dogodkov

<< Julij 2020 >> 
 Po  To  Sr  Če  Pe  So  Ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Kakšnih dogodkov in prireditev bi si želeli ve? v knjižnici?
 
Kateremu pravlji?nemu junaku se podaljša nos, kadar se zlaže?